4 December 2024
mun. Chișinău

Premieră. Tulburările de somn ale copiilor, tratate în Moldova

Premieră. Tulburările de somn ale copiilor, tratate în MoldovaTulburările de somn ale copiilor vor fi tratate, în premieră, în Republica Moldova. Investigațiile și stabilirea diagnosticului vor fi realizate cu un polisomnograf performant, instalat la Institutul Mamei și Copilului. Aparatul permite depistarea cu exactitate a cauzelor care provoacă tulburările de somn.

Afecțiunea se manifestă prin stări de agitație, sforăit, respirație pe gură și dureri de cap. Până în prezent, tulburările de somn erau asociate cu maladii neurologice. De aceea, mai mulți medici obișnuiau să prescrie copiilor medicamente împotriva durerilor de cap și relaxarea sistemului nervos. Tratamentele nu-și făceau însă efectul, iar simptomele se agravau. Specialiștii constatau că se confruntă cu stări provocate de tulburările de somn, abia după ce făceau un șir de investigații medicale.

Cu ajutorul polisomnografului, diagnosticul poate fi stabilit însă pe parcursul unei nopți. Copilului i se aplică electrozi pe cutia toracică, mâini și picioare, în timp ce doarme. În același timp, prin intermediul unui program, sunt înregistrate toate schimbările care se petrec în organism. La sfârșitul procedurii medicale, specialiștii pot identifica cu ușurință cauza tulburărilor de somn.

Președintele Societății de Pediatrie, Neli Revenco, afirmă că, în majoritatea cazurilor, tulburările de somn sunt provocate de amigdalele mărite, care îngreunează respirația sau favorizează trezirea inconștientă. De asemenea, aceste stări mai pot apărea și din cauza problemelor maxilo-faciale ale copilului, stresului și fobiilor.

watermarked-20160331_103333 (1)
Foto: Cornelia Călcîi

Neurologul Cornelia Călcîi avertizează că ignorarea acestor tulburări afectează starea de sănătate a copiilor. Pe termen de lungă durată, ei riscă să devină nervoși, agresivi și hiperactivi, fapt care va avea un impact negativ asupra performanțelor școlare.

Potrivit unui studiu efectuat de Organizația Mondială a Sănătății, 18 la sută dintre băieți și peste 24 la sută dintre fetecu vârste între 11 și 17 ani, nu pot dormi. Totodată, stări de neliniște au peste 40 la sută dintre minore și 25 la sută dintre minori.

În prezent, în țara noastră sunt tratate doar tulburările de somn ale adulților, în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *