19 May 2024
mun. Chișinău

Plimbarea bebeluşului pe timp de iarnă

Iarna aproape că și-a intrat în drepturi, iar frigul devine din ce în ce mai apăsător. În plus, în aer sunt foarte multe virusuri care pot afecta sănătatea în special a bebelușilor, care sunt foarte sensibili. Multor părinți le este frică să își scoată copiii afară pe timp de ger. Totuși, micuții nu trebuie ținuți în casă toată iarna. Tot ce trebuie să faceți este să respectați unele reguli și să-l pregătiți pe cel mic corespunzător pentru plimbări. Aerul proaspăt îl ajută pe copil să doarmă mai bine, îi întărește sistemul imunitar și îl ajută să dezvolte anticorpi.

Când scoatem bebelușul la plimbare? Pediatrul Ludmila Chiriac a declarat pentru emedicina.md că bebelușii pot fi scoși la plimbare și pe timp de ger. „Îi scoatem afară chiar dacă sunt -10 sau chiar -15 grade Celsius. Trebuie evitate plimbările atunci când plouă, ninge intens sau vântul bate cu putere.” Specialistul mai susține că plimbările pentru cel mic trebuie însă limitate iarna. Bebelușul ar trebui să stea afară cel mult jumătate de oră, chiar și când afară este minus 20 de grade Celsius”. Totodată, cel mai potrivit mijloc de transport pentru bebeluș iarna este căruciorul, care îl va proteja de frig, vânt și ninsoare. Mai mult, în căruț, copilul poate sta învelit. Plimbările în aer liber ar trebui făcute după-amiază, întrucât dimineața și seara este mai frig.

Cum să-l îmbraci pe cel mic? „Atunci când este scos afară, copilul se liniștește, se calmează, se relaxează. Aerul curat îi îmbogățește sângele și îi alimentează creierul cu oxigen. Astfel, copilul se dezvoltă bine atât fizic, cât și psihic. În plus, se călește”, afirmă medicul. Important e ca părinții să nu exagereze în privința îmbrăcămintei. Copilul nu trebuie îmbrăcat prea gros, dar nici prea subțire. Micuțul trebuie îmbrăcat adecvat temperaturii de afară. În cazul în care îi va fi frig, copilul va răci, iar dacă îi va fi foarte cald, va transpira, ceea ce, de asemenea, crește riscul îmbolnăvirii. În principiu, micuțului îi va fi confortabil dacă va purta cam același număr de straturi de haine ca și mama, plus încă unul. Îmbrăcați copilul cu un body cu mâneca lungă, iar ultimul strat nu trebuie să fie din bumbac, pentru că această țesătură nu protejează de umezeală. Geaca sau salopeta de iarnă trebuie să fie din material impermeabil, care să apere micuțul de ploaie, ninsoare și vânt.

Mănușile, căciulița, fularul și cizmulițele cu blană sunt obligatorii. Aveți grijă însă cum puneți fularul. „În niciun caz nu îl puneți peste guriță sau nas. Această practică este una total greșită, care îi face mai mult rău decât bine. Fularul creează o zonă caldă, iar în combinație cu respirația copilașului se va forma un mediu umed și cald, numai bun pentru înmulțirea bacteriilor și virusurilor, care vor ajunge fix în gâtul și gura copilului. Fularul se pune la gâtul celui mic”, spune medicul Ludmila Chiriac.

Și încălțămintea bebelușului trebuie să fie potrivită. Asigurați-vă că are mărimea care trebuie, pentru că în cazul în care papucii îi sunt mari sau mici, îi vor îngheța picioarele. Dacă afară este foarte frig, puteți să îl acoperiți și cu păturică.

Măsuri de precauție. „Micuțul nu trebui scos afară dacă are febră. În cazul în care copilul începe să plângă incontrolabil, ar fi bine să mergeți în casă, pentru că el va inspira o cantitate mai mare de aer rece pe gură și asta l-ar putea îmbolnăvi”, a mai adăugat pediatrul.

Ludmila Chiriac le mai îndeamnă pe mămici să evite plimbările cu bebelușul în locurile publice aglomerate, pentru că există riscul să intre în contact cu oamenii bolnavi.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *