17 June 2024
mun. Chișinău

Tratament modern pentru aritmiile cardiace

Moldovenii care suferă de aritmii cardiace, care reprezintă anomalii ce perturbă ritmul inimii,  pot fi vindecați. Datorită procedurilor moderne de diagnostic și tratament, aplicate la Institutul de Cardiologie, medicii reușesc să înlăture defectul care nu-i permite cordului să funcționeze normal. Până în prezent, aritmiile cardiace erau tratate doar cu medicamente. Preparatele administrate preveneau sau atenuau contracțiile anormale ale inimii, însă nu vindecau boala. În consecință, viața bolnavilor era mereu în pericol.

Acești bolnavi au frecvent tulburări de ritm cardiac. În astfel de momente, inima face 250 de bătăi într-un minut. Bolnavii sunt foarte stresați. Le este frică să călătorească, să meargă la mare, la munte. Ei se întreabă mereu: Cum vor supraviețui unui eventual acces?”, a relatat pentru emedicina.md directorul Institutului de Cardiologie, Vitalie Moscalu.

Aceste temeri nu mai sunt însă greu de depășit. Tratamentul modern pentru aritmiile cardiace este disponibil deja de un an pentru pacienți. Acesta este efectuat într-o sală dotată cu echipament performant, care le permit medicilor, prin metode de electrofiziologie, să depisteze cauza maladiei și să o vindece.

În sală sunt efectuate studii electrofiziologice intracardiace, care ne ajută să depistăm cauzele care declanșează aritmiile cardiace. Apoi, prin proceduri de radiofrecvență, numite ablații, cicatrizăm sau distrugem țesutul inimii care provoacă ritmul cardiac anormal. Metoda constă în introducerea cateterelor la nivelul inimii. Apoi, cordul este stimulat electric, pentru a provoca aritmia. Anomalia depistată în asemenea mod este distrusă cu ajutorul undelor de radiofrecvență transmise prin intermediul cateterelor. Altfel spus, este arsă porțiunea de țesut cardiac, care declanșează aritmia cardiacă”, a explicat Vitalie Moscalu.

Intervenția este realizată în maximum patru ore, în funcție de complexitatea aritmiei cardiace. După acest tratament, persoana își revine repede și pleacă acasă complet sănătoasă. 50 de pacienți, care sufereau de aritmii cardiace, au fost vindecați pe parcursul anului 2016.

Pentru crearea și dotarea sălii de tratament modern al aritmiilor cardiace, Guvernul a alocat 20 de milioane de lei. Totodată, medicii care efectuează aceste intervenții au făcut mai multe stagii la o instituție medicală din Cehia, specializată în tratamentul aritmiilor cardiace prin metode de electrofiziologie. Până în prezent, toate procedurile au fost realizate în comun cu doctorii cehi.

Echipa de medici din Cehia se află pentru a patra oară la Institutul de Cardiologie. În decurs de trei zile au fost efectuate opt intervenții. Joi, specialiștii vor opera încă doi pacienți, care suferă de aritmii cardiace.

Tratamentul costă până la 100 de mii de lei și este gratuit pentru deținătorii de polițe medicale. Potrivit Institutului de Cardiologie, pe lista de așteptare se află cel puțin 200 de moldoveni cu aritmii cardiace.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *