27 July 2024
mun. Chișinău

Vaccinurile antigripale au ajuns în Moldova

Cele 200 de mii de doze de vaccin antigripal, oferite sub formă de donație din partea unui producător din China, au ajuns în Republica Moldova în seara zilei de miercuri, aproape de miezul nopții. Produsele vor fi repartizate joi, în toate instituțiile medicale din țară, și după asta va începe imunizarea. Informația a fost confirmată pentru emedicina.md de reprezentanți din conducerea Centrului Național de Sănătate Publică.

Costul total al vaccinurilor oferite în acest an de Center for Vaccine Equity, The Task Force for Global Health, SUA se ridică la aproape 1,8 milioane de dolari. Ministerul Sănătății a reușit, prin obținerea acestei donații, să economisească 14 milioane de lei, care urmau să fie alocați din fondul de profilaxie. Potrivit ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, acest lucru a fost posibil datorită faptului că au fost respectate obligațiunile față de donatori, ca urmare a valorificării celor 150 de mii de doze de vaccin pe care țara noastră le-a primit anul trecut.

Vaccinurile trebuiau să ajungă în Moldova în data de 30 noiembrie. Recent, autoritățile chineze au operat însă unele modificări în ceea ce privește procedurile vamale privind donațiile, iar din acest motiv procesul de livrare a acestor produse a fost făcut cu întârziere.

În tot acest timp, Ministerul Sănătății a întreprins toate acțiunile pentru ca vaccinurile să ajungă cât mai curând în țara noastră. Preparatele au fost transportate pe cale aeriană din orașul Shanghai, către Moscova, ulterior spre Frankfurt și după aceasta au fost livrate pe cale terestră în Republica Moldova.

În timpul transportării acestora, a fost respectat lanțul de frig. Odată ce au ajuns în Moldova, vaccinurile au fost plasate în frigiderele dotate cu sisteme de control și monitorizare permanentă a temperaturii, care se află în depozitul Centrului Național de Sănătate Publică.

Vaccinul antigripal se va administra atât persoanelor asigurate, cât și celor care nu dețin poliță medicală. Prioritate vor avea însă persoanele cu risc de a suferi complicații ale gripei, inclusiv cele cu vârsta de peste 65 de ani. Printre acestea se numără adulții și copiii cu maladii cronice cu vârsta de peste nouă ani, cei din centrele de plasament, angajații din instituțiile de asistență socială, medicii și bătrânii instituționalizați. De asemenea, pe listă sunt militarii Armatei Naționale, carabinierii, grănicerii, polițiștii, pompierii, salvatorii, vameșii și studenții de la medicină. Aceste vaccinuri sunt însă interzise gravidelor și copiilor de până la trei ani.

Specialiștii Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice precizează că situația epidemiologică privind gripa este sub pragul epidemic. În această perioadă, în laboratorul Infecții Virale din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică au fost investigate 26 de probe privind prezența virusurilor gripale, prin metoda molecular biologică, de la 26 de bolnavi cu gripă. În cazul a 13 persoane s-a confirmat prezența virusului gripal A(H3N2).

În aceste condiții, evitarea îmbolnăvirilor este foarte importantă. În context, reamintim faptul că anul acesta Ministerul Sănătății, în premieră, a revizuit statutul de copil asigurat din Fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală. Astfel, din 1 octombrie 2016, toți copiii până la vârsta de 18 ani beneficiază de medicamente gratuite, inclusiv tratament specific antiviral.

Prin urmare, părinții sunt îndemnați să ceară ajutorul medicului de familie la primele semne de îmbolnăvire ale copilului, pentru a obține rețetă gratuită pentru medicamentele antivirale. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *