18 May 2024
mun. Chișinău

Mai mulți bani pentru alimentația copiilor din școli și grădinițe

Statul va oferi cu trei lei mai mult pentru meniul fiecărui copil din instituțiile de învățământ din țară. Cel puțin asta prevăd amendamentele înaintate de către deputați la proiectul Bugetului de Stat pentru anul viitor, recomandările fiind aprobate și de Guvern.

Astfel, din Bugetul de Stat vor fi alocate suplimentar 47 de milioane de lei. Inițial, în proiectul bugetului pentru 2017 era prevăzută o majorare cu un leu a costului meniului copiilor. Dacă amendamentele vor fi aprobate de Parlament, costul meniului ar putea ajunge la 21 de lei și 67 de bani. Anul trecut, fiecare copil a beneficiat de un meniu zilnic în valoare de 18 lei și 67 de bani.

Totodată, la  cea mai recentă ședință a Guvernului, premierul Pavel Filip a cerut repetat instituirea unui control mai riguros a calității alimentației în școlile și grădinițele din țară. Mai exact, prim-ministrul a dispus crearea unui grup de lucru, care să verifice cât de calitative sunt produsele care ajung pe masa copiilor.

Solicitarea vine după ce s-a constatat că situația la acest capitol nu s-a schimbat radical în bine, iar într-o grădiniță din Capitală au fost înregistrate recent cinci cazuri de infecții alimentare și enterocolite.

Foto: Pavel Filip

Am semnat o dispoziție privind crearea unui grup de lucru sub conducerea viceprim-ministrului Gheorghe Brega, iar rugămintea mea este ca până săptămâna viitoare să venim cu o analiză mai profundă. Putem găsi scuze și justificări de fiecare dată, dar realitatea ne vorbește despre nereguli în sistem. Este foarte important să luăm toate măsurile ca asemenea lucruri să nu se mai repete pe viitor”, a declarat premierul în debutul ședinței Guvernului.

Astfel, grupul creat va identifica persoanele care se fac vinovate pentru încălcările depistate și va trebui să prezente propuneri concrete de modificare a legilor care reglementează acest domeniu.

La sfârșitul lunii noiembrie, 17 persoane au fost reținute în dosarul alimentelor alterate. Procurorii și ofițerii anticorupție susțin că bănuiții livrau produse de o calitate dubioasă în școlile și grădinițele din Chișinău.  Potrivit Centrului Național Anticorupție, procesul de achiziții publice avea loc cu abateri grave de la legislație, fiind favorizați anumiți agenți economici.

Ulterior, în urma controalelor efectuate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în șase depozite gestionate de Ministerul Educației au fost depistate produse cu termen expirat sau fără acte care să confirme că sunt bune pentru consum, dar și alimente mâncate de șoareci. Produsele urmau să ajungă pe mesele copiilor.

De asemenea, au fost verificate peste 300 de blocuri alimentare din instituțiile școlare și 238 din cele preșcolare. Printre produsele cu termen expirat se numără alimente care pot provoca intoxicații grave. Inspectorii au mai depistat carne, pește, brânză și legume fără acte de conformitate.

Potrivit Ministerului Sănătății, bolile diareice acute care au apărut la cei cinci copii de la o grădiniță din Capitală, au fost cauzate de calitatea proastă a alimentelor livrate de către agenții economici implicați în dosarul licitațiilor trucate cu produse alimentare.

În context, Ministerul Sănătății le-a solicitat responsabililor de controlul alimentelor din instituțiile de învățământ să se autosesizeze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *