22 June 2024
mun. Chișinău

Medicamente gratuite pentru un grup de bolnavi de epilepsie

Bolnavii de epilepsie vor beneficia de tratament gratuit pe parcursul întregului an. Potrivit Ministerului Sănătății, începând cu 2017, costul integral al medicamentului „Levetiracetam”, destinat pentru prevenirea crizelor epileptice, va fi acoperit de polița medicală.

Acest lucru a fost posibil după revizuirea regulamentului Comisiei privind selectarea pacienților pentru tratament și investigații costisitoare. De acest medicament vor beneficia toți cei 24 de bolnavi, aflați la evidența specialiștilor de la Centrul Național de Epileptologie, din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, care necesită tratament specific cu acest preparat medicamentos.

Valoarea tratamentului pentru un pacient variază între 8 mii și 25 mii de lei, în funcție de complexitatea maladiei și numărul de doze administrate. Anual, aproximativ 360 mii de lei vor fi alocați pentru acest grup de bolnavi de epilepsie.

Până în prezent, aceste persoane primeau medicamentul compensat parțial, în baza unei cereri depuse la Ministerul Sănătății. Acum, pacienții sunt îndemnați să se adreseze la Institutul de Medicină Urgentă, începând cu 1 ianuarie 2017, pentru a-și ridica medicamentul.

Ministerul Sănătății oferă sprijin financiar pentru pacienții care au nevoie de tratament și investigații medicale costisitoare, în limita mijloacelor financiare existente. Anual, circa 3,5 milioane de lei sunt alocate în acest sens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *