27 July 2024
mun. Chișinău

Banana, fructul fericirii și dușmanul lipsei de energie

Bananele sunt niște fructe dulci și moi, cu aromă și gust dulce, care pot ține ușor locul unei gustări, în special înainte și după sport. Îți oferă o doză optimă de energie dacă le mănânci la micul dejun. Deși cresc în zone climaterice calde, aceste fructe sunt consumate de către oamenii de pe toate continentele. Bananele sunt un remediu în lupta cu depresia, te fac mai deștept, te pot scăpa de mahmureală și greață, îți protejează rinichii și inima. Conțin o mulțime de substanțe nutritive care îți mențin organismul sănătos și corpul frumos.

Bananele conțin, în mare parte, apă și carbohidrați. De asemenea, sunt bogate în fibre și antioxidanți, iar unii dintre cei mai importanți nutrienți din aceste fructe sunt mineralele, în special potasiul. O banană de dimensiune medie conține aproximativ 100 de calorii, puține proteine și o cantitate foarte redusă de grăsimi. Mai sunt bogate în vitaminele C și B6.

Te fac fericit. Bananele sunt arme foarte eficiente în lupta cu stresul. Aceste fructe conțin triptofan și alți aminoacizi, care se transformă în serotonină și melatonină, adică așa-numiții hormoni ai fericirii și relaxării. Datorită acestora, după ce mănânci banane, ai tendința să fii mai binedispus și fericit. Pentru că sunt bogate în vitamina B6, ai parte și de o oxigenare mai bună a sângelui. De asemenea, studiile au demonstrat că bananele te fac mai inteligent și sporesc capacitatea de concentrare, datorită conținutului ridicat de potasiu. Stimulează activitatea creierului, sunt foarte bune pentru memorie și îți cresc capacitatea de muncă.

Ajută digestia și te ferește de ulcer. Aceste fructe conțin o serie de compuși speciali, care suprimă acidul clorhidric la nivelul tractului digestiv și, prin urmare, pot reduce senzația de arsură la stomac. Sunt un adevărat leac împotriva ulcerului. Bananele sunt bogate în pectină, o fibră solubilă foarte bună pentru digestie, care ajută la eliminarea toxinelor din organism și care previne constipația. De asemenea, ele acționează ca un probiotic, care stimulează dezvoltarea florei intestinale și producerea enzimelor digestive necesare pentru absorbția nutrienților din alimente. Conținutul ridicat de fibre ajută mâncarea pe care o consumi să se digere mai ușor. Bananele sunt recomandate copiilor, din primul an de viață, când începe diversificarea alimentației.

O bună sursă de energie. Aceste fructe sunt o combinație sănătoasă de carbohidrați, aminoacizi, zahăr și minerale. Sunt un adevărat cocktail energizant, de aceea sunt preferatele atleților de performanță și oricui celor care trebuie să depună un efort intens. În loc de orice energizant de pe piață, optați pentru două banane. Acestea vă vor ajuta să vă concentrați eficient la orice efort fizic sau intelectual cel puțin o oră și jumătate. Bananele conțin trei zaharuri naturale: sucroză, fructoză și glucoză, care îți oferă imediat doza necesară de energie.

Fructul perfect pentru sportivi. În afară de faptul că sunt energizante, bananele conțin o doză importantă de potasiu și magneziu, minerale foarte eficiente în lupta cu crampele musculare. După ce ai depus efort sporit la sală, aceste fructe te pot ajuta foarte mult să îți refaci echilibrul electrolitic.

Ajută la slăbit. Sunt relativ sărace în calorii, dar sunt sățioase, ceea ce le face aliați în bătălia cu kilogramele în plus. Sunt recomandate de nutriționiști în curele de slăbire, pentru că sunt bogate în substanțe nutritive care nu vor lăsa organismul să rămână fără vitamine și minerale și, în același timp, vor menține sub control foamea și pofta de dulce.

Pentru o inimă sănătoasă. Potasiul conținut în banane este un mineral esențial pentru sănătatea inimii, în special pentru presiunea sangvină normală. Pentru a ține sub control presiunea arterială, este suficient să consumi o banană pe zi. În general, înlocuiește gustările nesănătoase cu acest fruct. Potrivit unui studiu publicat în The New England Journal of Medicine, bananele consumate în fiecare zi scad cu 40% riscul de infarct miocardic, boală coronariană și accident vascular cerebral.

Pentru sănătatea rinichilor și oaselor. Același mineral, potasiul, este foarte important și pentru buna funcționare a rinichilor. Acest compus oprește eliminarea calciului din urină și reduce, astfel, riscul apariției pietrelor la rinichi. Sunt eficiente și în eliminarea toxinelor. De asemenea, bananele te pot păzi de artrită, osteoporoză și gută. Sunt fructe eficiente și împotriva anemiei, pentru că sunt bogate în fier și stimulează formarea hemoglobinei.

Sursa:

authoritynutrition.com
food.ndtv.com
healthyeating.sfgate.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *