21 May 2024
mun. Chișinău

Vaccinuri gratuite pentru prevenirea cancerului de col uterin

Aproximativ 15.000 de fetițe de 10 ani vor fi vaccinate gratuit împotriva cancerului de col uterin, pe parcursul anilor 2017-2018. Lotul de vaccinuri va fi oferit gratuit de către Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI), care a acceptat cererea depusă în acest sens de Ministerul Sănătății.

Astfel, Republica Moldova va primi, în următorii doi ani, câte un lot gratuit de vaccinuri împotriva virusului papiloma uman (HPV), care va permite prevenirea cancerului de col uterin. Cursul de vaccinare constă din administrarea a două doze de vaccin la un interval de şase luni. Vaccinarea protejează în mod sigur de infectarea cu virusul papiloma uman, responsabil de provocarea cancerului de col uterin, care este o problemă majoră de sănătate atât în țara noastră, cât și la nivel mondial.

Vaccinul respectiv este utilizat în 67 de țări, inclusiv 28 de state din regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății. De asemenea, potrivit înțelegerii cu reprezentanții GAVI, în perioada 2019-2025, statul va achiziționa acest tip de vaccin la un preț redus, prin intermediul UNICEF.

Potrivit ministerului Sănătății, aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt provocate de infecții cu tulpini ale virusului HPV. Acesta determină apariția negilor genitali și anomalii celulare la nivelul colului uterin. Virusul se poate transmite pe cale sexuală și afectează numai persoanele de sex feminin, bărbații fiind doar purtători. Această maladie nu prezintă inițial simptome caracteristice. Cel mai frecvent boala este depistată într-un stadiu avansat.

În 2015, în Republica Moldova au fost înregistrate 3.914 femei cu cancer de col uterin, fiind depistate 290 de cazuri noi. Anul trecut, 149 de femei au decedat din cauza acestei maladii.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *