19 September 2024
mun. Chișinău

Prevenirea apariției accidentului vascular cerebral este vitală

Prevenirea apariției unei boli este mai mult decât importantă. Uneori însă recunoașterea semnelor care indică debutul unei probleme de sănătate este vitală. Este și cazul accidentului vascular cerebral sau ictusului cerebral. Această afecțiune reprezintă o pierdere rapidă a funcției cerebrale, cauzată de tulburările aportului de sânge în creier. Cel mai frecvent este accidentul vascular cerebral ischemic sau infarct cerebral, care este cauzat de obstrucția unui vas sanguin de un cheag de sânge.

Olesea Doinic
Foto: Olesea Odainic

Potrivit doctorului în medicină, șefa Secției Neurourgențe din cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, Olesea Odainic, metodele contemporane de tratament ale accidentului vascular cerebral ischemic au avansat foarte mult în ultimii ani, însă trebuie de consultat medicul la timp și, implicit, de făcut o diagnosticare rapidă.Primele 3-6 ore de la debutul simptomelor, numită și fereastra terapeutică, sunt decisive, deoarece permit aplicarea metodelor de tratament și intervenție rapidă, care pot salva viața bolnavului. Cel mai indicat tratament este tromboliza intravenoasă. Acesta vizează dizolvarea trombusului în scopul revascularizării părții afectate a corpului”, a declarat Olesea Odainic pentru e-medicina.

Cum să recunoaștem apariția unui ictus cerebral

Deși simptomele apariției acestei boli sunt comune, mulți nu le cunosc și ele pot fi ușor confundate. Sunt însă câteva semne care ne pot ajuta să recunoaștem prezența unui potențial atac. În primul rând, pacientul poate observa că îi slăbește puterea unui picior sau unei mâini. În același timp, pot apărea furnicături sau amorțeli în membrul afectat. Un alt simptom esențial este prezența unor tulburări de vorbire, în special fiind vorba de articularea greoaie a cuvintelor. De asemenea, poate apărea brusc o asimetrie facială.

Iată la apariția acestor simptome este foarte important să chemăm medicii de pe ambulanță.

Intervenția rapidă a medicilor în cazul apariției unui ictus salvează vieți

pervaja-pomosch-insultEchipele de urgență sunt instruite în recunoașterea semnelor incipiente ale accidentului vascular cerebral și antrenate în transportarea corespunzătoare și cât mai rapidă, fără întârziere, la cel mai apropiat centru medical. Un exemplu în acest sens este cel al unui bărbat de 65 de ani din satul Bardar, raionul Ialoveni, care a fost salvat recent datorită intervenției prompte a medicilor de la urgență. Pacientul a fost internat la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie în data de 27 mai. El a fost transportat de ambulanță la 20 minute de la debutul maladiei, când i-a dispărut brusc vorbirea și mișcările în partea dreaptă a corpului. Pacientul a fost supus examinării prin tomografie computerizată, testării funcției cardiace și probelor de laborator. După evaluarea complexă a pacientului, medicii au recurs la metoda de tratament prin tromboliză. După primele minute de la aplicarea acesteia au reapărut mișcările în mâna și piciorul drept, iar a doua zi pacientul a început să se deplaseze singur.

Accidentul vascular cerebral, un pericol la nivel mondial

Anual, în lume, sunt înregistrate 15 milioane de cazuri de accident vascular cerebral. În Moldova, incidența ictusului este de 168 de cazuri la 100 de mii de locuitori, pe când, de exemplu, în China acest indice constituie 247 de cazuri, iar în Rusia 388 de cazuri la 100 de mii de locuitori. Din păcate, rata mortalității din cauza accidentelor vasculare cerebrale este semnificativă atât la nivel global, cât și în țara noastră.

Cum să prevenim apariția unui accident vascular cerebral

Atacul-vascular-cerebralRenunțați la țigări. Fumatul accelerează formarea cheagurilor de sânge în diferite moduri. Acest viciu îți îngroașă sângele și crește cantitatea de placă depusă pe artere. Alcoolul – un alt inamic al sănătății, grăbește apariția unui ictus. Evitați, în general, consumul de alcool sau beți-l în cantități moderate, cel mult un pahar de vin sau bere pe zi. De asemenea, mâncați cât mai multe fructe, legume și evitați bucatele bogate în grăsimi.  Și nu în ultimul rând – faceți sport regulat sau plimbări în fiecare zi, timp de cel puțin jumătate de oră.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *