17 June 2024
mun. Chișinău

Moldova a eliminat transmiterea sifilisului de la mamă la copil

Mother's love. Cute baby 6 month with mother.

Republica Moldova a eliminat în totalitate transmiterea sifilisului congenital de la mamă la copil, iar până în 2017 autoritățile îşi propun să elimine şi transmiterea infecției HIV. Anunțul a fost făcut în cadrul unei ceremonii speciale, organizate recent la New York, Satele Unite ale Americii. Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, alături de omologii săi din Armenia și Belarus, au primit certificate care atestă validarea eliminării acestor maladii.

În cadrul reuniunii, reprezentanții Organizației Națiunilor Unite şi Organizației Mondiale a Sănătății au lăudat eforturile depuse de autoritățile moldovenești. Printre ele se numără asigurarea accesului timpuriu la servicii gratuite de asistență prenatală, testarea la HIV și sifilis a gravidelor și partenerilor acestora, tratamentul femeilor seropozitive, dar şi diagnosticul precoce la sugari. “Asigurând sănătatea copiilor la naștere, le oferim o viață normală. Este încurajator să atestăm succesul realizat de țări în eliminarea transmiterii materno-fetale a acestor două maladii. Este o realizare formidabilă și un semnal clar pentru celelalte țări că eliminarea este realizabilă și că societatea este pe cale să obțină o generație fără SIDA”, a declarat în cadrul întâlnirii directorul general al OMS, Margaret Chan.

Sifilisul poate cauza avorturi spontane, mortinatalitate sau decese neonatale în 80 la sută dintre cazuri, iar screening-ul și tratamentul pe parcursul sarcinii sunt esențiale pentru prevenirea transmiterii materno-fetale a bolii.

Ministerul Sănătății îşi propune, de asemenea, să stopeze răspândirea epidemiei SIDA până în 2017. “Asistăm cu toții la un adevărat moment de bucurie nu numai pentru poporul Republicii Moldova, dar și pentru întreaga regiune europeană. Suntem mândri că am ajuns să ne alăturăm acestei comunități de state care au reușit să elimine transmiterea de la mamă la copil a sifilisului și a infecției HIV”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Stoparea epidemiei SIDA către anul 2030 este una dintre țintele de bază ale comunității internaționale. Prima ţară din lume, care a eliminat transmiterea SIDA și sifilisului de la mamă la copil, este Cuba.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *