18 May 2024
mun. Chișinău

Nu ignorați durerile de spate. Acestea pot ascunde boli grave

scaune-pentru-dureri-spateDurerile de spate pot apărea ocazional sau pot deveni cronice. Acestea provoacă un disconfort chinuitor. Dacă pe vremuri, auzeam bătrâni plângându-se de dureri de șale, acum, tot mai mulți tineri se vaită și află că au probleme cu șira spinării. Bolile degenerative ale acesteia sunt cauzate de apariția unor modificări ale structurii discului intervertebral, a ligamentelor și articulațiilor coloanei vertebrale, care progresează odată cu avansarea în vârstă. Aceste maladii includ afecțiuni precum hernia de disc lombară, stenoza, spondilolistezisul lombar, instabilitatea coloanei vertebrale ș.a. și se manifestă după 40-50 de ani, în cazul a peste 80% din populație. Neurochirurgia contemporană îi poate însă ajuta pe oamenii deznădăjduiți să scape de durerile insuportabile, în cazul în care tratamentele precum kinetoterapia, fizioterapia și medicamentele  antiinflamatoare nu-și mai fac efectul.

În Secția de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Republican sunt aplicate un șir de metode contemporane de tratament chirurgical al bolilor degenerative ale coloanei vertebrale – de la operații minim invazive endoscopice până la intervenții chirurgicale complexe, cu fuziune și protezare vertebrală.

watermarked-operatie
Foto: Vera Goraș

Vera Goraş, în vârstă de 60 ani, din satul Malcoci, raionul Ialoveni este una dintre pacientele care a avut dureri de spate încă din tinerețe. Acestea au apărut după eforturi fizice și au chinuit-o aproape toată viața. Timp de mai mulți ani, în urma tratamentelor și fizioterapiei, durerile se ameliorau, dar pentru o perioadă. Ulterior, intervalele fără durere deveneau tot mai scurte.

De-a lungul anilor, pacienta a consultat mai mulți medici, care i-au stabilit tot felul de diagnostice. Acum o lună, starea de sănătate a femeii s-a agravat. Niciun tratament nu-și mai făcea efectul. „Am fost într-o zi pe deal, să plantez  flori. Când m-am întors acasă, a început să mă doară rău piciorul, iar genunchii să-mi amorţească. Am început să şchiopătez. Durerea devenea din ce în ce mai insuportabilă. La începutul lunii mai am decis să merg la spital şi m-au internat. A doua zi după spitalizare nu am mai putut să merg”, a mărturisit Vera Goraş pentru e-medicina.

Situația ar fi fost alta, dacă pensionara apela din timp la ajutorul doctorilor și dacă nu le dădea atenție zvonurilor, potrivit cărora operațiile la spate sunt prea riscante.

Aşadar, în urma investigațiilor medicale, s-a constat că pacienta suferă de o boală cronică a coloanei vertebrale, denumită ”spondilolistezis”, altfel spus ”alunecare de vertebre”. Aceasta este o maladie frecvent întâlnită la persoanele după 45-50 de ani. În cazul Verei Goraş, afecțiunea a avut însă o evoluție nefavorabilă. Ca să scape de durere, femeia a acceptat să fie consultată de neurochirurg şi să i se facă operație.

Pacienta a fost supusă unei intervenții chirurgicale la mijlocul lui mai. Operația a fost efectuată de o echipă de chirurgi de la Spitalul Clinic Republican și a durat şase ore.

Profesorul Aurel Bodiu a declarat că, în cazul femeii, a fost utilizată o nouă tehnică de aplicare a implanturilor în coloana vertebrală –Fuziunea Intervertebrală Mediană. Aceasta presupune incizii mici, durere postoperatorie minimă și reduce riscul complicaților postoperatorii. Prima intervenție de aceste fel a avut loc în 2009, în SUA, iar în Republica Moldova a fost introdusă în ianuarie 2016. ”După implementarea protocolului de ghidare neuroimagistică intraoperatorie, în clinica noastră nu am avut niciun caz de complicații importante sau necesitatea efectuării unei noi operații, ca urmare a poziției incorecte a implanturilor spinale”, a menționat Aurel Bodiu.

De asemenea, în timpul operației, au fost utilizate toate tehnicile contemporane în chirurgie spinală, care până nu demult erau accesibile doar în clinicile de top din Europa și SUA. Toate cheltuielile au fost suportate prin polița medicală, iar durata termenului de așteptare pe lista pentru operații de acest tip este de aproximativ o lună.

Pacienta a fost mobilizată a doua zi după intervenție. Durerea din picior s-a ameliorat. Vera Goraş spune că poate să se deplaseze de una singură, fără ajutorul altor persoane şi că și-a reluat activitățile zilnice. În context, neurochirurgul Aurel Bodiu a mai spus că: ”Deoarece aplicăm tehnici operatorii noi, sofisticate, am inițiat un studiu științific, care are drept obiectiv analiza eficienței la distanță, îmbunătățirea rezultatelor postoperatorii și elaborarea unui algoritm de diagnostic și tratament, adaptat cerințelor de astăzi și echipamentelor contemporane”.

În spitalele din țara noastră sunt realizate anual peste 3000 de operații la coloana vertebrală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *