17 June 2024
mun. Chișinău

Un copil a fost împușcat accidental cu o armă pneumatică

 

Violence, Child. (Photo By BSIP/UIG via Getty Images)Un copil de 13 ani a fost supus unei intervenții chirurgicale urgente la Spitalul Clinic Republican (SCR), după ce a fost împușcat accidental de un prieten de-al său, în vârstă de 17 ani, cu o armă cu aer comprimat. Incidentul a avut loc acum câteva zile în satul Buțeni, raionul Hâncești. Potrivit medicilor, băiatul a scăpat cu viață ca prin urechile acului, iar starea lui de sănătate se îmbunătățește. Polițiștii susțin că, deocamdată, făptașul nu poate fi pedepsit. 

Cardiologul și chirurgul Liviu Maniuc a declarat pentru e-medicina că: ”Băiatul a fost adus la spital cu ambulanța Serviciului ”AVIASAN”. Proiectilul i-a afectat doar plămânul drept, a trecut pe lângă vasele magistrale (aorta și artera pulmonară) și au ajuns în pericard (înveliș al inimii). Era suficient să atingă măcar unul dintre vasele magistrale și nu mai avea nicio șansă de supraviețuire. Dar a scăpat cu viață, a avut mare noroc, soarta a fost de partea lui. Alicele i-a fost scos în timpul operației, care a durat patru ore. Băiatul va mai sta câteva zile la spital, pentru a se întrema”.

Rodica Păvăluc, mama victimei, ne-a povestit că băiatul ei, Mihai, s-a dus la livadă să aducă cireșe, împreună cu doi prieteni de-ai săi. Copilul a agățat o pungă de pom, iar unul dintre prieteni, cel mai mare, a tras cu arma în săculeț. Proiectilul a ricoșat însă și l-a lovit pe copil. ”Băiatul a ajuns singur acasă, iar la un moment dat a început să se simtă rău, să vomite și să i se învinețească buzele. La început nu a vrut să-mi spună ce a pățit. Ulterior, mi-a afirmat că băieții l-au avertizat să nu vorbească despre asta cu nimeni, iar în schimbul tăcerii va primi 200 de lei. Minorul care a tras are arma de la mama sa, care muncește în Italia. Ea i-a trimis-o”.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Hâncești, Tatiana Solodcaia, ne-a declarat că cei doi minori au depus mărturii, iar arma a fost ridicată. Polițiștii vor decide însă dacă vor iniția sau nu o anchetă, numai după ce vor fi gata rezultatele expertizei medico-legale, care vor arăta cât de gravă a fost leziunea.

Potrivit legii privind regimul armelor și al munițiilor, armele cu aer comprimat sau cu gaze sub presiune sunt interzise în locurile publice sau în alte destinații, cu excepția celor de agrement, pentru practicarea sportului în tiruri și în alte spații special amenajate. Și asta pentru a nu pune în pericol sănătatea și chiar viața oamenilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *