25 April 2024
mun. Chișinău

„Prima Casă”, Proiect de succes destinat familiilor tinere

Familiile tinere vor beneficia, în curând, de condiții preferențiale de creditare pentru procurarea unei locuințe. Asigurarea vine din partea premierului Pavel Filip care a declarat că Programul „Prima Casă” va fi supus dezbaterilor publice în următoarea perioadă. 

Demnitarul a precizat că acest proiect, elaborat în baza unor proiecte similare de succes din Uniunea Europeană, va motiva tinerii să nu plece din țară. „Trebuie să-i ținem acasă pe tineri, iar pe cei plecați să-i aducem în țară. Dincolo de declarații trebuie să avem acțiuni concrete. Multe familii pleacă în străinătate inclusiv pentru că nu văd o perspectivă de a-și cumpăra o  locuință. În cadrul Programului „Prima Casă” familiile vor putea lua un credit de până la 900 de mii de lei, iar contribuția inițială va fi de 10 la sută”, a declarat premierul Pavel Filip în cadrul unui briefing.

Proiectul mai prevede că locuința cumpărată va fi gajată la bancă și la stat, iar 50 la sută din creditele ipotecare, oferite pentru 25 de ani, vor fi garantate de autorități.

De asemenea, rata dobânzii va fi mult mai mică decât cea stabilită de băncile comerciale. Printre condițiile puse de autorități ar putea fi ca beneficiarii să aibă până la 45 de ani și să nu fie proprietari ai altui imobil. Familiile vor putea cumpăra o locuință nu mai mare de 50 de metri pătrați. Pentru început, statul va putea garanta credite în valoare totală de 500 de milioane de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *