19 September 2024
mun. Chișinău

Prima vacanță a bebelușului. Cum te descurci

Venirea pe lume a unui copil presupune nenumărate schimbări în viața unui cuplu. Pe lângă bucurii, împliniri și satisfacție sunt și aspecte mai puțin plăcute. Bebelușul te face să îți schimbi complet programul, partenerii nu mai au parte de intimitatea de odinioară, iar stilul de vacanță este dat peste cap. Pentru mulți părinți, perspectiva plecării la drum lung, cu un nou-născut, pare ceva de domeniul imposibilului. Ei bine, aflați că se poate să mergeți cu bebelușul la mare sau munte. Doar că este nevoie să fiți bine organizați, precauți și să urmați câteva sfaturi. Până la urmă, vacanța dumneavoastră s-ar putea dovedi distractivă.

IMG_1714
Foto: Diana Coropceanu

Valiza bebelușului. Potrivit pediatrului Diana Coropceanu, aceasta nu trebuie să fie mai mare decât cea a părinților. În geamantanul celui mic nu trebuie să fie puse decât lucrurile indispensabile, cum ar fi hăinuțe subțiri și groase, scutece, păturica absorbantă, șervețele uscate și umede, apă, lapte praf, suzeta, biberonul și toate tacâmurile utile pentru alimentația bebelușului, mai ales dacă a început alimentația diversificată. Din valiză în niciun caz nu trebuie să lipsească pălărioară sau șapca, pentru a-l proteja pe copil de soare. De mare folos le vor fi părinților și jucăriile preferate ale celui mic.

Trusa medicală. Este indispensabilă în valiza de vacanță. Din geantă nu trebuie să lipsească termometrul, tifonul steril, un dezinfectant, medicamente ce scad febra, doctorii împotriva diareii, alergiilor, tusei, soluția salină pentru spălări nazale, spray-ul împotriva arsurilor solare și insectelor.

Drumul până la mare. Fie că optăm pentru litoralul mării din țara vecină sau pe o insulă exotică, traseul este obositor pentru copil. Scaunul nu-i oferă libertatea de mișcare. Pediatrul Diana Coropceanu le recomandă părinților să evite călătoriile cu autocarul și să opteze pentru mașină sau, în cel mai bun caz, pentru avion. “Bebelușii pot fi luați în călătorii cu avionul de la două luni. În timpul decolării și aterizării ar putea apărea senzația de presiune sau durere în urechi. De aceea, în cazul în care bebelușul nu doarme se recomandă să i se dea ceva de băut, biberonul sau sânul (în cazul sugarilor).”

Cu ajutorul jucăriilor preferate ale micuțului poți să-l distragi, dacă apar crize de plâns. Copilul trebuie îmbrăcat cât mai confortabil ca să nu-i fie prea cald sau frig. În cazul în care călătoriți cu mașina, trebuie să vă gândiți la toate locurile în care puteți opri pentru a-l hrăni, dezmorți și alunga plictiseala celui mic.

little girl sleeping on beach near sea

Soarele nu este prieten cu pielea bebelușilor. Ajunși la plajă, grijile abia încep. “Bebelușii sunt sensibili și pot face șoc termic. Micuții de până la șase luni trebuie feriți în totalitate de razele solare directe, iar după această vârstă, expunerea la soare trebuie efectuată cu mare prudență, doar dimineața și după-amiază, numai după aplicarea cremei de protecție cu jumătate de oră înainte de a merge la plajă. Procedura trebuie repetată din două în două ore. Expunerea la soare trebuie făcută treptat. În prima zi – 10 minute, a doua – 15 minute, a treia – 30 de minute”, a mai spus pediatrul pentru emedicina.md.

Cât despre ochii bebelușului, care la fel sunt foarte sensibili la soare, pediatrul susține că: “Există o mulțime de ochelari de soare pentru bebeluși, dar trebuie să țineți cont de câteva sfaturi atunci când îi alegeți. Bebelușii trebuie ținuți la umbră într-un cort care protejează de razele ultraviolete. Sunt și costume de soare pentru sugari. Și piciorușele trebuie protejate cu mare grijă, deoarece nisipul fierbinte poate provoca arsuri.”

Primul scăldat al micuțului. Prima baie în mare este o experiență unică pentru micuț. Copilul trebuie ținut în brațe și băgat în apă treptat pentru a se obișnui cu temperatura, nisipul, pietrele sau valurile. O variantă ideală este cada gonflabilă cu apă. “Nu vă îndepărtați de copil! Fiți foarte prudenți, cei mici se pot îneca chiar și în locurile cu puțină apă”, avertizează pediatrul.  

 Confortul din camera de hotel. Camera de hotel poate fi sufocantă, în condițiile în care afară sunt peste 35 de grade. De aceea, este foarte important ca în camera de hotel să fie aer condiționat, deoarece acesta asigură confortul bebelușului. Ar fi bine ca temperatura să fie constantă, de 23-25 de grade, dar aparatul să nu fie în camera în care stau copiii.

Pentru copil totul este nou într-o călătorie și poate avea diverse reacții. Cu toate acestea părinții trebuie să fie calmi, răbdători și să profite din plin de vacanță.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *