17 June 2024
mun. Chișinău

Prioritățile Ministerului Sănătății: acces la medicamente și servicii medicale de calitate, dar și dezvoltarea sistemului sanitar pentru a avea cetățeni sănătoși

Îmbunătățirea stării de sănătate a cetățenilor moldoveni prin asigurarea unui acces echitabil la servicii medicale și tratamente necesare calitative, medicamente compensate și gratuite, dotarea spitalelor cu echipamente moderne de diagnosticare și tratament, precum și consolidarea legăturii dintre pacient cu medicul de familie. Acestea sunt doar câteva dintre prioritățile Ministerului Sănătății anunțate în 16 februarie de ministrul Ruxanda Glavan, în cadrul unei conferințe de presă.

Foto: Ruxanda Glavan

Referindu-se la fiecare aspect în parte, ministrul Ruxanda Glavan a menționat că rolul medicului de familie este o verigă esențială într-un sistem de sănătate eficient și performant. „Medicul de familie este foarte important în sistemul de sănătate, pentru că de aici pornește asistența medicală. Trebuie să mergeți la medicul de familie cel puțin o dată pe an sau ori de câte ori aveți o problemă de sănătate. El vă va îndruma și vă va oferi cele mai bune sfaturi pentru a vă păstra sănătatea, dar și pentru a preveni sau trata eventualele afecțiuni”.

Totodată, asigurarea accesului la medicamente compensate și gratuite a fost declarată una dintre prioritățile politicilor de sănătate aplicate de Guvernul Republicii Moldova, în scopul îmbunătățirii stării de sănătate a populației.

Numărul medicamentelor compensate de care beneficiază populația în sistemul public de sănătate s-a dublat în ultimii doi ani. De asemenea, bugetul destinat acestor medicamente a crescut semnificativ în 2016 față de 2015, cu 50%.

Începând cu ianuarie 2017, toți pacienții cu Hepatita C din Republica Moldova au inițiat tratamentul fără interferon. În condițiile în care, în cele mai dezvoltate țări din Europa, pacienții cu Hepatita C beneficiază de acest tratament inovator doar în stadii avansate de boală, în Moldova tratamentul este oferit tuturor pacienților cu Hepatita C, indiferent de gradul de fibroză.

Ministrul Sănătății a mai vorbit despre necesitatea unui acces facil al populației la servicii medicale de calitate în spitale.

Pe viitor, ne dorim ca toți pacienții, indiferent de zona în care locuiesc, să poată merge într-un spital modern, mai aproape de casă, unde să le fie asigurate servicii medicale de calitate și la timp și în care medicii vor beneficia de echipamentele necesare pentru investigații și intervenții medicale și medicamente”, a notat Ruxanda Glavan.

De asemenea, spitalele vor beneficia de dotări cu echipamente moderne de diagnosticare și tratament și vor oferi servicii medicale în domeniile: medicină internă, chirurgie generală, pediatrie, ginecologie și obstetrică, ortopedie și traumatologie, urologie, otorinolaringologie și oftalmologie.

Reformele din sistemul sanitar vor fi promovate în cadrul unei ample campanii de informare a populației, care se bazează pe o evaluare a sistemului public de sănătate realizate cu sprijinul unor instituții internaționale. În cadrul campaniei vor fi difuzate spoturi video și audio prin intermediul principalelor posturi de radio și televiziune, precum și pe Internet.

De asemenea, pe site-ul Ministerului Sănătății (www.ms.gov.md) pot fi accesate mai multe informații despre proiectele în derulare și de viitor.

Foto: Maria Vasilescu

În context, experta din România Maria Vasilescu, care este și consultantă la Centrul pentru Strategii și Politici de Sănătate, prezentă la eveniment, a spus că: „Există trei lucruri pozitive. Se comunică bine în domeniul Sănătății. Este important ca autoritățile, Ministerul Sănătății, să le explice oamenilor care sunt măsurile și politicile pentru populație. La unele capitole, în special în ceea ce privește medicamentele compensate, stați mai bine decât alte țări. Am cunoscut la voi oameni care au voință să schimbe lucrurile spre bine”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *