24 July 2024
mun. Chișinău

Atenție la ce cumpărăm din magazine! Rafturile, doldora de produse expirate

Produse cu termen de valabilitate expirat, încăperi insalubre și angajați fără examenul medical la zi. Acestea sunt doar câteva dintre cele mai grave încălcări depistate în magazinele din Capitală, de către specialiștii Centrului municipal de Sănătate Publică. Controalele au fost efectuate în perioada 6-14 februarie.

Potrivit unui raport al CSP Chișinău, în cele mai dese cazuri, în magazine nu era respectat regimul de păstrare a produselor alimentare în frigidere. Mai mult, o parte dintre produse avea termenul de valabilitate expirat, iar multe nu aveau nici măcar acte de proveniență. Este vorba despre pesmeți, parizer, biscuiți, mălai sau produse de patiserie.

Totodată, în mai multe obiective de alimentație publică au fost constatate o serie de neajunsuri majore în procesul de activitate a acestora. Este vorba despre exploatarea încăperilor de producere în stare sanitară precară, inclusiv amenajarea neadecvată a acestora pentru îndeplinirea proceselor de prelucrare preliminară a materiilor prime, lipsa fișelor medicale cu examenul medical susținut, dar și lipsa păstrării probelor diurne, care atestă inofensivitatea produselor.

Totodată, au fost depistate produse fără acte de confirmare a calității și inofensivității acestora, dar și fără etichetarea pe ambalaj.

În total, au fost emise zece prescripții sanitare, patru hotărâri ale medicului-șef sanitar de stat de interzicere în consum a peste 60 de kilograme de produse alimentare, fiind aplicate și amenzi în valoare de aproape 30 de mii de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *