14 July 2024
mun. Chișinău

Reguli dure pentru șoferii care conduc beți

Șoferii prinși beți la volan vor răspunde mai dur în fața legii și s-ar putea alege mai ușor cu un dosar penal pentru conducerea mașinii în stare de ebrietate. În cadrul ședinței de astăzi, Guvernul a modificat Regulamentul privind testarea alcoolscopică și a revizuit limitele pentru consumul de alcool de către conducătorii auto.

Așadar, polițiștii vor putea intenta dosar penal în cazul în care în concentrația de alcool în aerul expirat este de 0,3 miligrame și mai mare. Precedentul prag era de 0,5 miligrame.

De asemenea, prin proiectul executivului a fost redusă de două ori limita concentrației de alcool în sânge. Gradul avansat de stare de ebrietate va fi stabilit acum în cazul în care acest nivel va fi de 0,5 miligrame la un litru de sânge și nu un gram, cum era anterior.

Potrivit Ministerului Justiției, care a anunțat că modificările vor intra în vigoare la începutul lui martie, noile norme îi vor responsabiliza și mai mult pe șoferi, iar numărul de accidente provocate de cei care au consumat alcool și au urcat la volan va scădea.

În prezent, șoferii prinși în stare de ebrietate la volan, cu un grad minim al concentrației, sunt pedepsiți contravențional cu amendă de trei mii de lei, șase puncte de penalizare și cu privarea dreptului de a conduce autovehicule pe o perioadă de până la trei ani.

În cazul în care, conducătorii auto sunt prinși în stare avansată de ebrietate, adică având o concentrație de alcool în sânge de peste 0,5 miligrame, se aleg cu un dosar penal și cu o amendă de peste 40 de mii de lei. De asemenea, șoferii ar putea fi pedepsiți și cu 400 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității.

Refuzul, împotrivirea sau eschivarea șoferului de a sufla în fiola alcoolscopului, de a efectua examenul medical pentru recoltarea probelor de sânge în vederea stabilirii stării de ebrietate vor fi pedepsite cu o amendă cuprinsă între 27500 și 32500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 200 la 240 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport până la cinci ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *