17 June 2024
mun. Chișinău

Produsele chimice și mâncarea care ne otrăvesc

În ultimii șase ani, 980 de moldoveni au murit după ce s-au otrăvit cu diferite alimente sau produse chimice. Datele Centrului Național de Sănătate Publică arată că cifra reprezintă patru la sută din totalul celor peste 25200 de cazuri de intoxicație înregistrate în perioada 2011-2016 în Republica Moldova.

Fiecare al patrulea pacient, care a ajuns la spital cu intoxicație, este copil. Doar de la începutul acestui an, aproximativ 1300 de persoane au fost internate după ce s-au otrăvit cu diverse produse, dintre acestea 450 au fost minori.

Peste 60 la sută dintre cazuri reprezintă intoxicații cu medicamente și alcool. De asemenea, de la începutul anului, 240 de moldoveni s-au otrăvit cu gaze, iar 70 cu pesticide.

Astfel, pentru a preveni aceste cazuri și a reduce numărul de intoxicații, în luna septembrie, Centrul Național de Sănătate Publică va organiza timp de o săptămână campania „Asigură un mediu fără pericole chimice pentru copilul tău”. Medicii își propun să informeze populația despre cum să păstreze, utilizeze și să administreze produsele chimice

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *