27 July 2024
mun. Chișinău

Program modern pentru efectuarea transplanturilor

La anul, în țară, va fi realizat primul transplant de celule stem și valve cardiace, iar peste doi ani, în premieră, va fi efectuată o intervenție chirurgicală de înlocuire a inimii și plămânilor. Obiectivele sunt prevăzute în noul Program național de transplant pentru anii 2017-2021, aprobat miercuri de Guvern. Proiectul prevede și creșterea cu 60 la sută a numărului de transplanturi renale, în comparație cu anul trecut. Ministerul Sănătății preconizează ca în următorii cinci ani să fie efectuate 200 de astfel de intervenții pentru care statul va aloca 52 de milioane de lei. Alte 87 de milioane de lei vor fi investite și pentru creșterea cu 45 la sută a numărului de transplanturi hepatice. De asemenea, până în 2021, vor fi alocate 177 de milioane de lei pentru asigurarea cu medicamente imunosupresive a pacienților după transplant și pentru tratamentul bolnavilor.

Premiere în medicina transplanturilor

În 2019, în spitalele din țară va începe realizarea transplanturilor cardio-pulmonare, operație prin care sunt îndepărtate inima și plămânii nefuncționali și sunt înlocuiți cu organe sănătoase de la un donator aflat în moarte clinică. Până în 2021, numărul acestor intervenții va ajunge până la 15 transplanturi. Statul urmează să aloce patru milioane de lei și pentru debutul stocării și transplantului de celule stem. Până în 2021, de astfel de operații vor beneficia 10 pacienți. Ministerul Sănătății va investi jumătate de milion de lei în desfășurarea studiului de fezabilitate pentru introducerea transplantului medular în Moldova. Tot în următorii cinci ani se urmărește sporirea cu 10 la sută a numărului de transplanturi de țesuturi, fiind asigurată o cotă de 350 de operații pe an.

Modernizarea infrastructurii pentru realizarea transplanturilor

Costul estimativ al noului Plan național de transplant este de aproximativ 420 de milioane de lei. Pe lângă cheltuielile pentru realizarea intervențiilor chirurgicale, urmează să fie modernizată infrastructura din acest domeniu. Astfel, aproximativ 14 milioane de lei vor fi investite pentru identificarea și amenajarea unui nou sediu al Băncii de țesuturi umane și pentru crearea posibilității stocării de celule umane și a unui sistem de aprovizionare cu azot lichid. Alte aproximativ 10 milioane de lei vor fi alocate pentru construcția a două săli sterile și pentru elaborarea sistemului de evidență de celule stem și conectarea lui la Registrul român de celule stem. Peste 2,6 milioane de lei statul îi va investi pentru asigurarea instituțiilor medicale cu echipament necesar pentru diagnosticarea morții cerebrale.

Potrivit Ministerului Sănătății, pacienții cu transplant de ficat își prelungesc viața cu 12 ani, iar cei care și-au înlocuit inima – cu șapte ani. Iar transplantul renal este o metodă terapeutică ce oferă o calitate superioară a vieții și posibilitatea reintegrării profesionale. Are un cost mai redus cu aproximativ 10 de mii de lei pe an, decât tratamentul unui pacient prin hemodializă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *