27 July 2024
mun. Chișinău

Sancțiuni mai dure pentru farmaciile care aplică adaosuri comerciale eronate la medicamente

Farmaciile care vor aplica adaosuri comerciale mai mari pentru medicamente, decât cele stabilite în legislație, vor fi sancționate dur. Această acțiune ilegală favorizează majorarea nejustificată a prețurilor pentru preparatelele farmaceutice. Declarația a fost făcută de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, pentru postul de radio „Europa Liberă”.

Potrivit oficialului, farmaciile sunt sancționate pentru  nerespectarea adaosurilor comerciale. Însă din cauza amenzilor mici, aceste abateri sunt comise constant.

Rapoartele Inspectoratului Farmaceutic ne arată că farmaciile încalcă în fiecare zi această reglementare.Pentru a stopa fenomenul, care este în detrimentul pacientului, vom înainta Ministerului Justiției o propunere de modificare a Codului Contravențional. Noile reglementări trebuie să includă amenzi dure pentru stabilirea eronată a adaosurilor comerciale la medicamente.

Prețurile de pe piața farmaceutică sunt monitorizate lunar de către Agenția Medicamentului. Rezultatele arată că mai multe medicamente vitale pentru sănătatea oamenilor s-au ieftinit. Acesta este rezultatul măsurilor întreprinse de Agenția Medicamentului, încă din 2016.

Problema este că, frecvent, pacienții cumpără pastile pe care le consideră medicamente. În realitate, este vorba despre suplimente alimentare, vitamine.  Acestea nu sunt medicamente și, respectiv, prețurile nu sunt reglementate”.  

Odată cu adoptarea noii Legi a Medicamentului, accesul pacienților la medicamente de calitate va spori și mai mult.  

Venim cu o abordare absolut nouă. Schimbăm mecanismele de formare a prețurilor pentru medicamente.Propunem, de asemenea, simplificarea procedurilor de autorizare a medicamentelor și obligarea agenților economici să importe preparate farmaceutice în funcție de necesitățile bolnavilor. Totodată, vom avea mai multe pârghii pentru sancționarea agenților economici care nu respectă legislația.”

Ministrul Sănătății a dat asigurări că pacienții beneficiază de tratamente calitative în spitale. Ruxanda Glavan a făcut această precizare în condițiile în care este vehiculată ideea că medicamentele administrate persoanelor spitalizate nu sunt eficiente.

Lotul de medicamente importat este testat obligatoriu  în  laboratorul de control al calității de la Agenția Medicamentului. Acesta este certificat internațional și ISO. Procedurile  sunt automatizate, adică nu este implicat factorului uman. Și, dacă aparatul a stabilit că testul de bioechivalență este unul bun, aceasta înseamnă că substanța activă în acel medicament există, în acea concentrație declarată de către producător.

Ministrul Sănătății a mai menționat că multe probleme invocate de către pacienți apar din lipsă de comunicare. Cetățenii nu au fost suficient informați despre necesitatea de a se programa la medicul de familie, pentru a beneficia de servicii medicale gratuite în baza poliției.  

Și numai în baza biletului de trimitere, eliberat de medicul de familie,  persoana asigurată va putea  beneficia de consultația specialiștilor sau de investigații medicale performante, fără a plăti. Doar în cazuri grave, care pun în pericol sănătatea și viața, pacientul asigurat va beneficia urgent de servicii medicale gratuite. În celelalte situații, trebuie să aștepte ziua programării. Aceasta nu este o invenție a Ministerului Sănătății, ci o regulă necesară pentru buna funcționare a sistemului de sănătate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *