4 December 2024
mun. Chișinău

Pungi colectoare gratuite pentru pacienții cu stomă

Bolnavii care au suferit operații, în urma cărora li s-a efectuat stomă sau un orificiu în abdomen, prin care se realizează comunicarea între intestinul gros, subțire sau cu tractul urinar, vor beneficia gratuit de pungi colectoare. O decizie în acest sens a fost luată, în premieră, de autoritățile din domeniul Sănătății. Până astăzi, pacienții au fost nevoiți să cumpere sacii, care sunt foarte scumpi. Din lipsă de bani, mulți oameni le înlocuiau însă cu sacoșe, fapt ce provoacă un miros respingător.

După intervențiile chirurgicale pe intestin sau colon, în urma cărora bolnavii nu pot să elimine, în mod natural, materialul rezidual, pacienții trebuie să folosească pungile colectoare cel puțin nouă luni. Sunt însă cazuri în care bolnavii sunt nevoiți să le utilizeze toată viața.

În Republica Moldova sunt peste 1000 de persoane stomizate. Oamenii își cumpărau singuri sacii colectori sau le primeau gratuit de la o asociație de caritate. Problema lor a fost însă rezolvată.

Institutul Oncologic a cumpărat 170 de mii de pungi de colectare a excrementelor. Banii au fost alocați de Compania Națională de Asigurări în Medicină, la solicitarea  ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan.

Când am preluat conducerea Ministerului Sănătății am găsit zeci de sesizări din partea Asociației persoanelor stomizate, expediate pe parcursul ultimilor șapte ani. Reprezentanții acestei asociații anunțau autoritățile despre cheltuielile mari pe care le suportă pacienții stomizați și cereau suport. Prin urmare, am solicitat modificarea normelor metodologice de aplicare a Programului Unic al Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală. Datorită acestei măsuri, CNAM a putut să aloce bani pentru achiziționarea pungilor colectoare”, a explicat pentru emedicina.md ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Datorită Ministerului Sănătății, pacienții stomizați vor avea o viață normală. Ei nu vor mai trăi situații jenante, nu vor mai fi ignorați de ceilalți oameni și se vor putea implica în diverse activități, fără a avea complexe.

Am fost operat acum două luni pe intestin. De atunci, folosesc pungi colectoare. Mă bucur enorm ca le primesc gratuit. Nu știu cum m-aș fi descurcat cu pensia mea de 1000 de lei. Cunosc persoane care se află în aceeași situație. Nu puteau să-și cumpere pungi, căci sunt foarte scumpe. Cheltuielile se ridicau la vreo trei mii de lei pe lună. Erau nevoiți, sărmanii, să folosească sacoșe din plastic, care sunt de unică folosință și ieftine. Este un imens ajutor pentru noi faptul că primim gratuit acești saci colectori”, a povestit Simion Bocancea, din satul Taraclia, raionul Căuşeni.

Pungile colectoare cumpărate de Institutul Oncologic sunt refolosibile, de mai multe ori. Fiecare pacient va primi câte 20 de saci, suficienți pentru trei luni.

Pungile vor fi repartizate Centrelor de Sănătate din țară. Pacienții le vor putea lua în baza rețetei prescrise de medicul de familie sau a specialistului. Bolnavii spitalizați la Institutul Oncologic vor lua pungile de la farmacia instituției. Când vor epuiza cele 20 de bucăți, vor repeta aceeași procedură”, a precizat Larisa Catrinici, directorul Institutului Oncologic.

O pungă colectoare pentru stomă costă între 40 și 60 de lei. CNAM alocat pentru achiziționarea sacilor opt milioane de lei. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *