18 May 2024
mun. Chișinău

Raed Arafat: Medicina primară ineficientă face dificilă activitatea unităților de primiri urgențe

Unitățile de Primiri Urgențe (UPU) în România au început să fie deschise din  1994. Unitățile nu aveau suficient personal și nici echipamentul medical necesar pentru efectuarea investigațiilor și analizelor. Bolnavii erau investigați de către specialiștii din spitale, situație care tergiversa acordarea ajutorului medical de urgență. Abia din 2007, România a început să dezvolte UPU. Personalul medical a fost instruit, iar încăperile au fost dotate cu tot echipamentul medical necesar pentru examinarea bolnavilor. De atunci calitatea asistenței medicale de urgență în România a crescut semnificativ. O dovadă este faptul că mortalitatea în UPU a scăzut cu 11 la sută. Despre efortul depus de autoritățile române în procesul de instituire și extindere a UPU a povestit pentru emedicina.md Raed Arafat, secretarul de stat al MAI din România. Oficialul a vorbit și despre acțiunile pe care trebuie să le întreprindă autoritățile din țara noastră, pentru a asigura din start eficacitatea UPU, care în prezent sunt în proces de organizare. Mai multe detalii aflați din acest interviu.

emedicina.md: Ce probleme trebuie soluționate înainte de a deschide UPU?

Raed Arafat: O Unitate de Primiri Urgențe înseamnă mai multe aspecte care trebuie să fie coagulate. Este nevoie de personal medical suficient, care să acopere turele, echipament medical necesar pentru efectuarea investigațiilor și analizelor și spații adecvate pentru resuscitare. Standardele elaborate de Ministerul Sănătății în domeniul medicinii de urgență sunt foarte bune. Adică ceea ce propuneți voi nu se deosebește de ceea ce am implementat noi în România.

emedicina.md: Ce situații neprevăzute pot apărea pe parcursul activității UPU?

Raed Arafat: În primul rând, să-ți vină mai mulți pacienți decât ai planificat. Când se deschide un nou UPU, vin mulți bolnavi. Mai ales dacă asistența primară este mai puțin eficientă. Și atunci bolnavii imediat aleg UPU, în loc să meargă la medicul de familie. Trebuie să existe un echilibru între partea care asigură asistența medicală primară și cea care asigură asistență medicală de urgență. Alte aspecte neprevăzute sunt accidentele colective, când sunt multe victime. Trebuie să te poți adapta repede la aceste situații.

emedicina.md: Cum a făcut față UPU din România fluxului mare de pacienți?

Raed Arafat: Acest fenomen duce la creșterea orelor de așteptare. Este ceva  firesc, care se întâmplă în toate țările. Cu o singură condiție: că cei care așteaptă nu sunt pacienți critici. Noi am reușit să ne adaptăm acestui fenomen și să acționăm prompt. Dar în același timp, trebuie de evitat situațiile în care  timpul de așteptare îndelungat este provocat de cauze cum ar fi: lipsa de locuri în spital, tergiversarea efectuării analizelor, investigațiilor. Ca să funcționeze bine, UPU trebuie să aibă condiții pentru efectuarea investigațiilor și analizelor, astfel încât bolnavul, după examinare, să poată fi internat, dacă este cazul.

emedicina.md: Ce înseamnă o echipă pregătită adecvat pentru UPU?

Raed Arafat: Trebuie instruiri suplimentare pentru aceste echipe și noi am făcut  acest lucru. De asemenea, e necesară o pregătire în domeniul medicinii de urgență, care este o specialitate aparte în ziua de astăzi.

emedicina.md:  Spuneați anterior că medicii din România evitau să activeze în UPU, deoarece considerau că este suprasolicitat. Cum i-ați atras în UPU?

Raed Arafat: Este o activitate foarte frumoasă, indiferent ce se spune. Iar dacă ai personal adecvat, atunci angajații pot sa lucreze în ture, au timp liber în timpul săptămânii. Responsabilitatea de lungă durată asupra pacientului este mai mică, pentru că acesta este predat ulterior spitalului, care îl monitorizează.

emedicina.md: Cum ar trebui să fie finanțate UPU, astfel încât să funcționeze eficient?

Raed Arafat: Noi în România am ales modul de finanțare prin bugetul de stat și nu prin asigurări. Pentru că trebuie examinați toți bolnavii care ajung în UPU, indiferent că sunt asigurați sau nu. Bugetul de stat rămâne o soluție optimă. Cum calculăm finanțarea și câți bani alocăm, depinde de costurile din fiecare țară.

În Republica Moldova au fost create UPU în cadrul Institutului Mamei și Copilului, Spitalul Clinic Municipal „Valentin Ignatenco”, în departamentul pediatric al Spitalului din municipiul Bălți și Spitalul Raional Cahul, în perioada 2010-2013. Unitățile au fost dotate cu suportul financiar și tehnic acordat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Autoritățile planifică să deschidă UPU în 61 spitale din țară, în perioada 2017-2018. Spitalele din Căuşeni, Soroca, Orhei, Ungheni, Edineţ, Hânceşti şi Comrat vor inaugura UPU până la sfârșitul acestui an.

UPU sunt structuri instituite în cadrul secțiilor de internare a spitalelor, care activează 24 de ore. Acolo sunt condiții pentru efectuarea triajului, resuscitării, investigațiilor medicale și tratamentului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *