17 June 2024
mun. Chișinău

Lista medicamentelor compensate a fost suplimentată cu noi preparate

Ministerul Sănătății a compensat pentru prima dată un medicament pentru atenuarea durerii administrat bolnavilor de cancer. Până în prezent, acești pacienți achitau integral pentru preparat. De astăzi, ei vor plăti doar 30 la sută din preț. Preparatul a fost inclus în lista medicamentelor compensate, care a fost extinsă cu 12 Denumiri Comune Internaționale noi.

„Dexketoprofenum” este denumirea internațională a preparatului compensat în proporție de 70 la sută pentru bolnavii oncologici.

Aproximativ 70 la sută dintre bolnavii oncologici au nevoie de preparate pentru atenuarea durerii. „Dexketoprofenum” este indicat, în primul rând,  pacienților cu dureri ușoare. Doza zilnică nu trebuie să depășească 75 de mg pe zi. Un pacient cu durere medie sau severă poate urma „Dexketoprofenum” în combinație cu alte preparate pentru controlul durerii. Preparatul este prescris de medicul de familie în funcție de starea pacientului”, a explicat pentru emedicina.md Vadim Pogoneț, șeful Serviciului Asistență Paliativă, din cadrul Institutului Oncologic.

În premieră, de medicamente compensate vor beneficia și pacienții care suferă de depresie și Alzheimer. În listă au fost incluse denumirile internaționale  comune „Escitalopram” și „Donepezilum”, recomandate pentru ameliorarea depresiei și demenței. Preparatele au fost compensate în proporție de 30 la sută. Ca urmare, pacienții vor plăti 70 la sută din costul medicamentelor.

Foto: Ruxanda Glavan

Dintre aceste 12 denumiri internaționale comune noi de medicamente, trei au fost compensate 100%. Asta înseamnă că preparatele vor fi eliberate gratuit pacienților. Acestea sunt medicamente utilizate în terapia fibrozei chistice, epidermolizei buloase și infecțiilor respiratorii acute la copii. Vorbim despre denumirile internaționale comune Colistimethatum natricum, Cetirizinum și Ibuprofen”, a precizat pentru emedicina.md ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

În urma modificării listei de medicamente compensate, aproape 200 mii de copii vor primi gratuit Ibuprofen, atunci când vor face infecții respiratorii acute. Alții, peste 100 de paceinți minori, diagnosticați cu fibroză chistică și epidermoliză buloasă, vor beneficia de preparatele necesare. De asemenea, medicamente parțial compensate vor fi prescrise pentru aproximativ 50 de mii de pacienți cu afecțiuni oncologice și 120 de mii, cu dureri lombare.

Ultima dată Ministerul Sănătății a modificat lista medicamentelor compensate în octombrie, 2016. Aceasta a fost extinsă până la 140 de Denumiri Comune Internaționale, cu încă 65 de medicamente. Totodată, pentru prima dată, au fost asigurați gratuit cu medicamente toți copiii cu vârsta de până la 18 ani. Până în luna octombrie, anul trecut, de aceste avantaje beneficiau doar pacienții minori de până la cinci ani. Tot atunci, pentru prima dată a fost inclus în lista medicamentelor compensate preparatul Interferon, administrat în scopul prevenirii și tratamentului infecțiilor respiratorii. În total, medicii de familie și pediatrii au prescris în sezonul rece 2017-2018 aproximativ 55 de mii de rețete cu Interferon.

Peste 522 de milioane de lei au fost planificate pentru tratamentele compensate, în anul 2017. Până în prezent, 46 la sută din această sumă a fost valorificată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *