27 July 2024
mun. Chișinău

Spală-te corect pe dinți, dacă nu vrei să-i pierzi

Ritmul alert în care trăim ne face, de cele mai multe ori, să nu acordăm atenție multor lucruri importante, care ne ajut să ne menținem sănătoși. Printre ele și spălatul pe dinți. Câți dintre noi oferă cel puțin două minute igienei orale? Din păcate, puțini respectă asta. La fel de importantă este și tehnica de periere, ca să nu-ți distrugi smalțul dentar, să previi apariția plăcii bacteriene, a cariilor și a sensibilității gingiilor. Neglijarea sau nerespectarea igienei orale pot avea consecințe negative asupra întregului organism, fiind legată de mai multe boli precum diabetul, afecțiuni cardiovasculare, nașteri premature și alte probleme grave. De asemenea, fără un zâmbet larg este greu să te simți sigur pe sine, încrezător și motivat, iar acestea sunt unele dintre cheile succesului în viață. Prin urmare, pentru a merge cât mai rar la stomatolog, trebuie respectate câteva reguli simple.

Trebuie să te speli pe dinți de două ori pe zi, a câte două minute. Spălatul pe dinți trebuie să fie primul lucru pe care îl faci dimineața după ce te trezești și ultimul înainte de culcare. În caz contrar, riscul apariției cariilor este iminent și aceasta nu are nicio legătură cu prezența sau absența fluorului în pasta de dinți.

În comerț găsești o mulțime de periuțe de dinți cu diferite mărimi. Stomatologii recomandă să alegi una nici prea mare, nici prea mică. Aceasta trebuie să fie comod de întreținut, să fie ușor de mânuit și să ajungă la toți dinții, chiar și la cei din spate. De asemenea, este important ca perii să nu fie prea aspri, pentru a nu te răni. Poți opta pentru o periuță manuală sau electrică. Cea din urmă vă asigură o spălare mai eficientă a dinților, este mai bună în lupta cu placa bacteriană și te poate ajuta cu setarea timpului. Este necesar să schimbi periuțele cel puțin o dată la trei-patru luni, pentru că, în timp, perii se uzează și nu mai curăță eficient.

La fel de important este să alegi pasta de dinți potrivită și care nu va face rău sănătății. Alege una cu o concentrație moderată de fluorură. Aceasta te va ajuta să scapi de placa bacteriană și va întări smalțul dentar. Cele mai multe dintre cele care sunt pe piață ar trebui să aibă o concentrație admisă de fluorură de 1,350-1,450 ppm (părți per milion) de fluor. Totuși, aceasta este contraindicată copiilor sub trei ani. De asemenea, pasta de dinți trebuie să conțină anumite ingrediente active pentru a reduce sensibilitatea dentară, albirea dinților sau pentru a trata gingivita. Orice pastă de dinți ai alege, nu uita că înghițirea acesteia este interzisă, pentru că poate fi periculoasă pentru sănătate.

Pasta și periuța de dinți nu sunt suficiente, iar ața dentară este la fel de importantă. Periuța nu ajunge peste tot, iar ața dentară este necesară pentru a elimina bacteriile și resturile de mâncare printre dinți. Aceasta trebuie folosită cel puțin o dată pe zi.

Apa de gură este subapreciată de mulți, însă și aceasta joacă un rol important în igiena orală. Un studiu din 2013 a scos la iveală faptul că aceasta este mult mai eficientă în distrugerea bacteriilor decât pasta de dinți. De asemenea, apa de gură te scapă de respirația urât mirositoare și previne depunerea plăcii dentare. Copiii sub șase ani nu trebuie să o folosească.

Pașii spălatului corect pe dinți:

Ia periuța de dinți, dar nu o uda. Dacă o uzi, între ea și suprafețele dentare se interpune o peliculă de apă, pe care alunecă particulele abrazive pe care le conține pasta de dinți;

Pune pe periuța de dinți o cantitate mică de pastă, cam cât un bob de mazăre; Pune periuța de-a lungul gingiei, în unghi de 45 de grade față de dinți. Aceasta trebuie să atingă atât dinții, cât și gingiile;

Periază ușor suprafața exterioară a dinților, pe porțiuni de câte doi-trei dinți. Mișcările trebuie să fie dinspre gingii spre dinți. Pentru fiecare porțiune este nevoie de 12-15 secunde;

Treci la partea interioară a dinților, folosind aceeași tehnică;

Curăță partea orizontală a dinților, adică cea cu ajutorul căreia muști;

Curăță suprafața din spatele dinților din față, efectuând mișcări ușoare cu jumătatea superioară a periuței;

Nu uita de limbă. Periază ușor, pentru a elimina bacteriile care pot provoca respirația urât mirositoare.

După ce ai periat tot, scuipă excesul de pastă de dinți și clătește gura cu apă; Treci la ața dentară, cu ajutorul căreia curăță spațiul dintre dinți, dar cu atenție, pentru a nu răni gingiile. Clătește bine cu apă curată. Acest pas poate fi făcut și înainte de periere;

În cele din urmă, este timpul pentru apa de gură. Toarnă un căpăcel în gură și clătește bine timp de jumătate de minute, după care scuipă. Nu înghiți niciodată apă de gură.

După ce te speli pe dinți, periuța trebuie clătită bine cu apă curată, pentru a elimina bacteriile. Dacă nu vei avea grijă să faci acest lucru, data viitoare când îți vei face igiena orală ai putea să îți pui sănătatea în pericol. Păstrează periuța într-un loc uscat, pentru a preveni înmulțirea bacteriilor. Nu împărți niciodată periuța de dinți cu altcineva. După ce consumi băuturi carbogazoase, sucuri acide sau vin, așteaptă cel puțin jumătate de oră înainte să te speli pe dinți. Mergi la dentist o dată la șase luni, pentru a verifica sănătatea orală.

Sursa: top10homeremedies.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *