22 June 2024
mun. Chișinău

Medicii ortopezi-traumatologi din raioane vor face, în premieră, artroplastii la genunchi și șold

Pacienții cu artroze la genunchi și șold vor beneficia rapid de proteze interne. Ministerul Sănătății a aprobat un ordin prin care le permite medicilor ortopezi- traumatologi din spitalele raionale să efectueze operații de endoprotezare a șoldului și genunchiului. În acest scop, 30 de specialiști vor fi instruiți gratuit în România și Turcia, în perioada iulie-decembrie 2017. Anunțul a fost făcut astăzi, 5 iulie, de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

La instruire vor participa medici traumatologi-ortopezi din spitalele din Bălți, Edineț, Soroca, Orhei, Ungheni, Hânceşti, Căuşeni, Cahul și Comrat. Stagiul va dura două luni și se va desfășura  în clinicile din Romania și Turcia. Cheltuielile pentru instruire vor fi acoperite de România și Turcia. Primii medici vor pleca la instruire în această lună.

Intervențiile vor fi efectuate  în spitalele raionale începând din august, când vor reveni de la instruire primii 12 medici.

În acest an, în spitalele  raionale vor fi efectuate 450 de artroplastii. Protezele interne au fost deja cumpărate prin intermediul Centrului de Achiziții Centralizate în Sănătate și urmează să fie distribuite în spitalele raionale.

Din 2018 ne propunem să fie efectuate, anual, câte 3000 de artroplastii. 1500 de intervenții vor fi realizate în aceste nouă spitale raionale selectate și 1500 –  în cadrul Institutului de Medicină Urgentă și Spitalul de Traumatologie și Ortopedie. În aceste condiții, perioada de așteptare pentru un pacient nu va depăși 60 de zile”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Până în prezent, operațiile de endoprotezare a șoldului și genunchiului erau efectuate doar de Institutul de Medicină Urgentă și Spitalul de Traumatologie și Ortopedie. Anual, în cadrul acestor două instituții medicale sunt efectuate aproximativ 800 de intervenții.

Din această cauză, un pacient aștepta aproximativ cinci ani pentru a beneficia de endoproteze. În prezent, pe lista de așteptare se află peste 12 000 de persoane.

În total, 1710 pacienți vor face intervenții până la sfârșitul anului 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *