14 July 2024
mun. Chișinău

Resetează-ți organismul după sărbători

Sărbătorile de iarnă aproape că s-au încheiat, așa că e timpul pentru detoxificare! Organismul multora dintre noi a fost suprasolicitat după consumul de carne grasă, al salatelor asezonate cu maioneză, dulciurilor, precum și de abuzul de băuturi alcoolice. Așa cum după orice petrecere trebuie să spălăm vasele și să dăm cu mătura, astfel ar trebui să înlăturăm toxinele acumulate de la îmbelșugatele bucate. Ascultați-vă cu atenție organismul și oferiți-i ocazia să-și revină după zilele agitate de sărbători și să-și încarce bateriile, pentru a se adapta cât mai ușor la ritmul cotidian. În continuare vă prezentăm o listă a câtorva ajutoare de nădejde pentru curățarea organismului după atmosfera din perioada sărbătorilor.

Sucurile naturale. Sucurile sunt o modalitate minunată de a obține o mulțime de fitonutrienți, antioxidanți, vitamine și minerale dintr-un singur pahar. Chiar dacă pare incredibil, este posibil și chiar recomandat de unii nutriționiști să faceți din când în când câte o cură de detoxificare doar cu sucuri. Important e să nu exagerați și să consumați doar băuturi proaspăt stoarse din legume și fructe maximum trei sau cinci zile. Așa că dacă v-ați permis prea multe de sărbători, atunci puteți încerca această metodă. Neapărat optați pentru diferite legume verzi, precum spanac sau varză kale, combinate cu produse vegetale care conțin multă apă, precum portocalele, lămâile, grepfrutul sau castraveții. Dacă vă este frică sau nu vă permite starea de sănătate să rezistați doar cu sucuri, atunci introduceți doar aceste băuturi sănătoase în dieta voastră zilnică și veți avea parte de un aport important de energie și revitalizare.

Beți cât mai multă apă. Apa este vitală, pentru că ne menține buna funcționare a sistemului digestiv, ne asigură hidratarea și este necesară pentru un metabolism normal. Consumul de apă este obligatoriu după ce ați exagerat cu mâncarea, pentru că aceasta vă va ajuta să eliminați toxinele din intestine, unde pot provoca inflamații sau chiar dezechilibre hormonale. De asemenea, hidratarea optimă vă va da energie și va reduce senzația de foame între mese. Dacă vreți să vă detoxificați organismul, consumați între trei și patru litri de apă zilnic. Pentru a face consumul mai ușor și mai plăcut, adăugați în apă niște felii de lămâie, castravete și frunze de mentă.

Mai puțini carbohidrați. De sărbători, în mod sigur, v-ați delectat cu bucate bogate în carbohidrați, iar asta înseamnă că ați consumat mai mult decât puteți arde. Excesul de carbohidrați se depozitează ca grăsimi, dar dacă veți consuma prea puțini, atunci organismul va păstra grăsimile pentru energie. Așa că adoptați o dietă mai săracă în carbohidrați și mai bogată în proteine, pentru a scăpa de kilogramele în plus depuse de Crăciun și Revelion și pentru a vă curăța organismul de impurități. Totuși, nu renunțați complet la carbohidrați, ci doar reduceți consumul lor zilnic la 20-30%. Alegeți alimentele bogate în carbohidrați care furnizează beneficii sănătății, precum cerealele integrale, iaurtul, fasolea și broccoli.

Mai mult ceai. Ceaiul este bogat în compuși antioxidanți, inclusiv catehine, care sunt foarte benefice pentru sănătate și cresc rata metabolică. Catehinele conținute în ceaiul verde, alb și negru diminuează viteza de reacție a lipazelor gastrice și pancreatice, enzime care sunt responsabile de conversia caloriilor în grăsimi. De asemenea, acestea distrug bacteriile care pot provoca intoxicații alimentare. Acești compuși stimulează arderea grăsimilor, mai ales în combinație cu un alt ingredient conținut în ceai – cofeina, fapt ce îi va da organismului energie și va accelera metabolismul. În loc de cafea, optați pentru o ceașcă de ceai verde cu lămâie.

Optați pentru supă la prânz. La fel ca sucurile, supa asigură organismul cu o mulțime de substanțe nutritive. Important este să alegeți ingredientele cu grijă. Renunțați la carne și alegeți legumele proaspete, precum ceapa, morcovul, ciupercile, ardeiul și broccoli, pe care să le combinați cu leguminoase cum sunt fasolea, mazărea sau lintea. Adăugați condimente precum piper negru sau roșu, care accelerează metabolismul. Supa este o mâncare ușoară, dar care va reduce apetitul și vă va ajuta să vă curățați intestinele.

Sursa: fitnessrxwomen.com, health.com, prevention.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *