23 July 2024
mun. Chișinău

Băutura omoară moldovenii și tot ea ne duce faima în lume

Republica Moldova conduce un clasament privind consumul de alcool la nivel mondial. Moldovenii beau 17,4 litri de alcool pur pe an de persoană, echivalentul a exact 178 de sticle de vin, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În clasamentul care include 196 de țări, Moldova este urmată de Belarus și Lituania, cu 17,1 litri și, respectiv 16,2 litri de persoană pe an. Primele zece locuri mai sunt completate de Rusia, Republica Cehă, Ucraina, Andorra, România, Serbia și Australia. Românii, de exemplu, beau 12,9 litri de alcool de persoană pe an, cu aproximativ 30 la sută mai puțin cetățenii moldoveni.
Datele, făcute publice de Daily Mail, au fost adunate în perioada anilor 2010 – 2015. În acest top, Marea Britanie se situează pe locul 17 cu 12 litri de alcool, de persoană, iar Statele Unite ale Americii ocupă locul 49, cu un consum moderat de alcool – 9 litri de persoană pe an. Aceeași sursă menționează că, deloc surprinzător, din cauza restricțiilor religioase, Kuweitul și Pakistanul înregistrează majoritatea abstinenților, cu un consum mediu de 100 de mililitri de alcool pe an sau o singură sticlă de vin anual.

Potrivit statisticilor oficiale, în prezent, la evidența medicilor moldoveni se află peste 46 de mii de bolnavi de alcoolism cronic și peste 600 de bolnavi cu psihoze alcoolice.

De asemenea, în ultimii ani se atestă o creștere a numărului de vizite a persoanelor la medicii Dispensarului Republican de Narcologie.

Datele statistice mai arată că, anual, în țara noastră, în jur de 40 de persoane mor în accidente rutiere produse de șoferi aflați în stare de ebrietate, iar aproximativ 200 sunt rănite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *