18 May 2024
mun. Chișinău

Retrospectiva anului 2016 în Sănătate: Medicamente mai ieftine, meniuri mai sănătoase în școli și grădinițe și salarii mai mari pentru cadrele medicale

Anul 2016 a adus mai multe schimbări importante în domeniul medicinii, așteptate de mult timp de cetățeni. Medicamentele de primă necesitate s-au ieftinit considerabil, lista doctoriilor compensate a fost extinsă, iar copiii de până la 18 ani beneficiază de tratament gratuit din partea statului. O altă modificare importantă ține de elaborarea noilor meniuri pentru școli și grădinițe, la implementarea cărora se lucrează intens. Schimbările din sistemul sanitar au fost resimțite și în buzunarele medicilor, în special ale tinerilor specialiști, care au ridicat salarii chiar și de două ori mai mari.

Medicamentele s-au ieftinit

Prioritatea numărul unu a ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, dar și un obiectiv important al Guvernului Pavel Filip a fost asigurarea accesului populației la medicamente ieftine și de calitate. Astfel, din februarie anul trecut, problema preparatelor scumpe a fost intens discutată de către reprezentanții Guvernului și autoritățile din domeniu.

În consecință, în data de 1 aprilie 2016, medicamentele s-au ieftinit cu 9, 12 și 14 la sută. Cel mai mult a scăzut prețul preparatelor scumpe. Acest fapt a fost posibil ca urmare a modificării legislației privind micșorarea adaosului comercial pentru medicamente, care a fost aprobată de Parlament în vara anului 2015. Actuala lege prevede clasificarea doctoriilor în trei categorii de prețuri și stabilește un mecanism regresiv de aplicare a adaosului comercial, care variază între 6 și 14 la sută, în funcție de prețul preparatelor fixat de producător. Anterior, era aplicată însă o cotă fixă de 40 la sută. 15 la sută le reveneau importatorilor și angrosiștilor, iar 25 la sută – farmaciilor.

În toamnă, moldovenii au primit o altă veste îmbucurătoare. 160 de denumiri comerciale de preparate, utilizate cel mai des de bolnavi, s-au ieftinit din 12 octombrie, cu 40 la sută. Decizia a fost luată ca urmare a unor discuții dintre autorități, farmaciști și distribuitorii de medicamente. În prezent, preparatele pot fi luate din farmaciile contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, în baza rețetei prescrise de medicul de familie, endocrinolog și pediatru. Șeful Guvernului, Pavel Filip, a dat asigurări că ieftinirile vor continua.

Totodată, printr-un proiect de hotărâre elaborat de Ministerul Sănătății, a fost interzisă publicitatea pentru mai multe categorii de medicamente. Prin această măsură, ministerul urmărește să încurajeze bolnavii să consulte medicul, atunci când au vreo problemă de sănătate și să nu practice automedicația.

Lista medicamentelor compensate a fost extinsă

O altă noutate a anului 2016 a fost extinderea listei medicamentelor compensate cu încă 65 de Denumiri Comune Internaționale și conține în total 140 de denumiri de preparate. Multe dintre medicamente au putut fi găsite în farmacii din 1 octombrie. Preparatele pot fi luate și în baza rețetei prescrise de pediatru și endocrinolog, nu doar de medicul de familie cum a fost până nu demult. O altă decizie importantă luată de autoritățile din domeniul Sănătății a fost cea potrivit căreia toți copiii din țara noastră vor beneficia de tratament compensat de către stat, de la naștere și până la vârsta de 18 ani și nu cel mult cinci ani cum era anterior.

Tot din 1 octombrie 2016, pentru 20 de tipuri de boli, frecvent întâlnite în practica medicului de familiei, tratamentele pot fi făcute în staționarele de zi, cabinetele de proceduri și la domiciliu, cu medicamente compensate. Pentru adulți, rata de compensare a medicamentelor este de 70%, iar pentru copii – de 100%. Totodată, a fost extinsă lista maladiilor pentru care sunt oferite medicamentele compensate. Iar unele restricții ce țin de prescrierea preparatelor oftalmologice și neurologice au fost excluse.

În acest an, urmează să fie pus votului în Parlament o nouă lege a medicamentului. Documentul va fi supus dezbaterilor publice în februarie. Totodată, vor fi aprobate mai multe regulamente, conform standardelor europene, privind accesul doctoriilor pe piață, controlul calității și procedurile de inspectare postautorizare și prețurile acestora.

Salariile medicilor au fost majorate

Un alt angajament din lista priorităților ministrului Sănătății și care a fost îndeplinit aproape în totalitate ține de salarizarea medicilor, în special a tinerilor specialiști. Așadar, în data de 29 iunie 2016, Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, noul regulament privind salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare, iar în 1 iulie a intrat în vigoare. Documentul prevede înlocuirea salariului tarifar cu cel de funcție și creșteri salariale de până la 50 la sută a lefurilor tinerilor specialiști. Regulamentul a eliminat inechitățile privind acordarea lefurilor pe care trebuiau să le suporte medicii cu până la zece ani de experiență, în raport cu cei cu experiență în muncă mai mare.

Decizia de majorare a salariilor are scopul de a opri exodul specialiștilor din medicină. Sistemul de sănătate din țară a pierdut în ultimii 12 ani peste 3.600 de lucrători medicali, din cauza salariilor mizere, dar și a condițiilor proaste de muncă în spitale. Cei mai mulți au ales să muncească peste hotare, în special în România, iar alții și-au abandonat profesia și s-au angajat în alte domenii mult mai bine plătite din țară și din străinătate.

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a dat asigurări că majorările salariale nu se opresc aici.

Alimentație mai sănătoasă în școli și grădinițe

Subiectul privind alimentația în școli și grădinițe a fost unul intens discutat de societate și care a pus pe jar autoritățile. Inițial, mai mulți părinți din Capitală s-au arătat nemulțumiți de modul în care sunt hrăniți copiii la grădiniță și școală, fapt care le-ar pune în pericol sănătatea. În mod deosebit, părinții s-au arătat deranjați de faptul că pe masa celor mici ajung prea des crenvurștii. La scurt timp, ministrul Ruxanda Glavan a dispus crearea unui grup de lucru care să verifice modul în care sunt alimentați copiii în instituțiile preșcolare și școlare din țară. Mai mult, verificările au fost efectuate în prezența unui expert al Organizației Mondiale a Sănătății. În urma controalelor, specialiștii au constatat că alimentele care ajung în farfuriile copiilor sunt necalitative, iar numărul bolilor sistemului digestiv în rândul celor mici crește. Astfel, în data de 1 iunie 2016, ministrul Sănătății a semnat un ordin prin care a dispus excluderea din meniurile de grădiniță și școală a cărnii procesate, reducerea cantității de zahăr și grăsimi și majorată cantitatea de legume și fructe. Iar în data de 12 septembrie 2016 a intrat în vigoare Regulamentul cu privire la regimul alimentar sănătos și activitatea fizică în instituțiile de învățământ, elaborat tot prin ordinul ministrului Ruxanda Glavan. Documentul conține peste 180 de pagini de recomandări pentru un regim alimentar sănătos, inclusiv tipurile de meniuri, care includ mai multe produse din carne, legume, fructe proaspete și cereale integrale. Acestea au fost implementate parțial aproape în toate grădinițele din Capitală.

Mai mulți reprezentați din conducerea grădinițelor s-au plâns însă de nenumărate ori că noile meniuri nu pot fi implementate, deoarece sunt scumpe, iar statul alocă prea puțini bani pentru alimentația copiilor.

Ca să rezolve cât de cât problema, deputații au aprobat în decembrie 2016 un amendament la Bugetul de Stat, care permite majorarea cu trei lei a costului meniului de grădiniță. Astfel, din noul an, un meniu va costa 21 de lei și 67 de bani, față de 18 lei și 67 de bani, cât a fost anul trecut. În consecință, către bugetele autorităților publice locale vor fi transferate suplimentar peste 47 de milioane de lei.

Noile meniuri elaborate de Ministerul Sănătății i-a lăsat însă rece pe funcționarii corupți din Primăria Capitalei. În noiembrie, au ieșit la iveală niște nereguli care au zguduit societatea. Funcționari din cadrul direcțiilor de educație a Primăriei municipiului Chișinău și agenți economici au pus la cale o schemă, prin care organizau licitații privind cumpărarea alimentelor în grădinițe și școli cu abateri de la lege și la prețuri mai mari. Drept răsplată, funcționarii publici primeau lunar de la agenții economici anumite sume de bani, pentru fiecare licitație în parte. Ca să obțină profituri mai mari în urma contractelor încheiate, agenții economici livrau în grădinițe și școli alimente stricate. Inițial, 23 de persoane au fost bănuite de implicarea în dosarul licitațiilor trucate în educație, iar 17 au fost arestate. Ulterior, acestea au fost eliberate din izolatorul CNA. Acum sunt cercetate penal în arest la domiciliu, după ce Curtea de Apel Chișinău a adoptat decizii în acest sens. De asemenea, mai mulți angajați ai Direcției Educație a Capitalei, inclusiv conducerea, au fost suspendați din funcții.

Ministerul Sănătății a condamnat acțiunile celor implicați în livrarea alimentelor stricate în școli și grădinițe și a precizat că va susține înlăturarea tuturor ilegalităților și pedepsirea celor care se fac vinovați.

Fertilizarea in vitro, gratuită pentru cuplurile asigurate medical

Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de lege, care a fost aprobat de Parlament, potrivit căruia cuplurile infertile, care dețin poliță de asigurare medicală, vor putea beneficia de o procedură gratuită de fertilizare in vitro. În prezent, 140 de mii de cupluri de vârstă reproductivă sunt infertile. În 3000 de cazuri, problema poate fi soluționată doar prin fertilizarea in vitro. Datele oficiale arată că unei familii îi revin 1,3 copii. Acest indice este însă în descreștere și nu permite înlocuirea generaților. În Republica Moldova, o procedură de fertilizare in vitro costă între 40 și 60 de mii de lei.

 

Moldova are un nou program de imunizări

În vara anului trecut a fost aprobat un nou Program Național de Imunizări. Prin intermediul acestuia, autoritățile vor să promoveze vaccinarea împotriva virusului care favorizează apariția cancerului de col uterin. Așadar, aproximativ 15.000 de fetițe de 10 ani vor fi vaccinate gratuit împotriva cancerului de col uterin, pe parcursul anilor 2017-2018. Lotul de vaccinuri a fost oferit gratuit de către Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI). De asemenea, se propune combaterea definitive a rujeolei, rubeolei, difteriei, reducerea cazurilor de tetanos, tuberculoză generalizată la copii, oreion și tuse convulsivă. În același timp, prin intermediul imunizărilor, specialiștii vor să protejeze mai mulți copii, de până la cinci ani, de infecțiile care provoacă meningite și pneumonii. În Republica Moldova, datorită programelor de imunizări aplicate anterior, a fost eliminată poliomielita și variola. Totodată, a fost redus numărul cazurilor de tuse convulsivă și a infecției rotavirale.

Cele mai multe vaccinuri, țara noastră le cumpără sau le obține prin donații realizate în parteneriat cu UNICEF, nu prin intermediul licitațiilor publice. În anii 2015 și 2016, Moldova a primit sub formă de donație 350 de mii de doze de vaccin antigripal. Datorită acestui fapt, Ministerul Sănătății a reușit să aducă la bugetul de stat economii de milioane de lei.

Bolile transmisibile, depistate mai rapid

În 2016 a fost aprobat un sistem de alertă precoce pentru prevenirea și controlul bolilor transmisibile, cu ajutorul căruia maladiile contagioase sunt depistate mai rapid. Angajații instituțiilor subordonate Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Agriculturii, Ministerului Mediului și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor sunt obligați să raporteze centrelor de sănătate publică, în primele 12 ore de la depistare, cazurile suspecte sau cele confirmate prin Sistemul informațional automatizat, prin telefon sau e-mail. În lista bolilor și sindroamelor incluse în sistemul de alertă se regăsesc variola, gripa, poliomielita acută, pesta pulmonară, suspecţia la malarie, la rujeolă, la meningită, dar și boli depistate la animale, cum ar fi rabie, antrax și salmoneloză.

2016 a fost marcat de mai multe premiere medicale

Pe parcursul anului trecut, în țara noastră au fost înregistrate mai multe premiere medicale. În aprilie, o femeie din satul Hâncești, raionul Fălești, care suferea de sindromul Eisenmenger, o patologie congenitală cardiacă gravă, și care a rămas însărcinată a fost salvată din ghearele morții de o echipă formată din 28 de medici din Moldova și Germania.

În mai, un medic din Suedia, împreună cu o echipă de medici din Chișinău, au operat pe cord cinci copiii, cu ajutorul unei tehnici minim – invazive. Noua metodă constă în efectuarea unei puncții în zona coapsei, unde s-a introdus un cateter. Sonda avansată până la nivelul inimii le-a permis doctorilor să vadă întreaga procedură pe un monitor. Fiecare operație a durat aproximativ o oră, iar pacienții au fost externați peste o zi. Până anul trecut, intervențiile chirurgicale în cazul copiilor cu malformații congenitale cardiace se efectuau doar prin metoda clasică, ce constă în efectuarea unei incizii la nivelul cutiei toracice. Astfel de operații durează însă până la cinci ore, iar recuperarea post-operatorie – până la trei săptămâni.

Medicina din Moldova a progresat și la capitolul neurochirurgie. Medicii de la Spitalul Clinic Republican au reușit să efectueze, în premieră, mai multe operații minim invazive reușind să îndepărteze malformații vasculare. De asemenea, În Secția de Neurochirurgie a SCR sunt aplicate un șir de metode contemporane de tratament chirurgical al bolilor degenerative ale coloanei vertebrale – de la operații minim invazive endoscopice, până la intervenții chirurgicale complexe, cu fuziune și protezare vertebrală.

Medicii de la Institutul de Cardiologie au reușit să aplice proceduri moderne de diagnostic și tratament, care permit vindecarea pacienților care suferă de aritmii cardiace. Până nu demult, aritmiile cardiace erau tratate doar cu medicamente. Preparatele administrate preveneau sau atenuau contracțiile anormale ale inimii, însă nu vindecau maladia. În consecință, viața bolnavilor era mereu în pericol.

Datorită dotării cu utilaj medical de ultimă generație și a noilor metode de tratament, puse în practică de specialiștii din cadrul Serviciului de anesteziologie și reanimatologie a Spitalului Clinic Republican, în ultimii ani, în țara noastră, nu a fost înregistrat niciun deces în rândul pacienților aflați în comă diabetică.

La sfârșitul anului, o altă premieră medicală s-a înregistrat în țara noastră. O femeie din orașul Strășeni a născut un băiețel perfect sănătos, după ce acum trei ani a suportat un transplant de rinichi.

Iar în prag de Anul Nou, o echipă mixtă de medici de la Institutul Mamei și Copilului și Spitalul Clinic Republican a operat cu succes un nou-născut diagnosticat, încă înainte de naștere, cu stenoză critică de valvă a arterei pulmonare, un viciu cardiac grav. Până nu demult, astfel de intervenții chirurgicale se efectuau în străinătate, în special la o clinică din Kiev, Ucraina. Astfel de operații, reprezintă un important succes pentru cardiochirurgia pediatrică pentru copii din Moldova. 

Prioritățile Ministerului Sănătății în 2017:

Printre prioritățile Ministerului Sănătății în 2017, dar și în anii următori se numără regionalizarea spitalelor. În funcție de numărul de populație și distanțele dintre spitale, din trei instituții medicale raionale una va deveni regională, iar celelalte două – locale. Crearea spitalelor regionale va asigura o calitate înaltă și rentabilitate a serviciilor medicale, iar în instituții vor fi direcționate cele mai importante investiții și concentrate cele mai bune tehnologii. Autoritățile dau asigurări că niciun angajat din spitale nu va fi eliberat din funcție și că specialiștii, dimpotrivă, vor obține, astfel, o pregătire mult mai eficientă la locul de muncă.

Un alt obiectiv al Ministerului Sănătății este ca ambulanțele să ajungă în timp util la pacienți. Din lipsa numărului necesar al mașinilor de salvare, a utilajelor moderne și a ustensilelor elementare în ambulanțele din țară, mai multe vieți omenești ajung să fie spulberate. În multe localități, ambulanța ajunge, în prezent, la destinație în 45 de minute. Autoritățile însă vor să reducă timpul de intervenție până la 5-10 minute și scăderea cu zece la sută a mortalității în primele 24 de ore de spitalizare. În acest scop, Ministerul Sănătății își propune să investească, începând cu 2017, peste două miliarde de lei în modernizarea și dezvoltarea asistenței medicale de urgență, inclusiv în procurarea a ambulanțelor noi de tip B și C, așa cum prevede practica Uniunii Europene.

În perioada 2017-2021, statul își propune să promoveze tot mai mult dezvoltarea și crearea centrelor comunitare de sănătate mintală în toate raioanele. Prioritatea se regăsește în noul Program național privind sănătatea mintală, care prevede o investiție de peste 960 de milioane de lei. Scopul strategiei este de a reduce, în următorii cinci ani, cu 50 la sută numărul de internări în spitalele psihiatrice din țară, întrucât acestea nu mai corespund necesităților.

În acest an, de șapte ori mai mulți pacienți, care suferă de hepatită și ciroză hepatică, vor beneficia de tratament gratuit. Dacă până recent erau incluși în tratament antiviral pentru hepatita cronică virală circa 200-300 de pacienți, atunci pentru 2017 au fost procurate medicamente care să trateze peste 3.000 de bolnavi.

În 2017, Ministerul Sănătății își propune, prin optimizarea și transparentizarea mecanismelor de achiziții a medicamentelor, ieftinirea leacurilor pentru bolnavii de HIV/SIDA și tuberculoză și triplarea numărului de pacienți care să beneficieze de tratament antiretroviral în următorii patru ani.

În acest an, specialiștii responsabili de efectuarea transplantului medular vor fi instruiți peste hotare. După asta, dar și după identificarea surselor financiare necesare, transplantul medular va fi posibil și în țara noastră. Intervenția este indicată bolnavilor de leucemie acută, care nu răspund tratamentului prin chimioterapie.

Autoritățile din sănătate își mai propun ca în noul an să reducă la maximum listele de așteptare pentru pacienții care necesită intervenții chirurgicale, cu utilizarea protezelor externe, a celor care suferă de cataractă etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *