23 July 2024
mun. Chișinău

Un medicament a fost retras din farmaciile franceze, după ce a fost administrat greșit unui bebeluș, provocându-i moartea

Un medicament administrat pe scară largă copiilor sub vârsta de cinci ani, pentru a evita deficiența de vitamina D, va fi retras din vânzare din Franța. Și asta deoarece un nou-născut a murit sufocat, în drum spre spital, după ce i-a fost administrat acest preparat. Iar problema nu este în medicamentul propriu-zis, ci în modul de administrare al acestuia.

Moartea unui nou-născut a pus pe jar comunitatea medicilor pediatri din mai multe țări europene. Potrivit ziarului spaniol „El Pais”, citat de Digi 24, Agenția franceză pentru Siguranța Medicamentelor a avertizat că există o „legătură probabilă” între decesul copilului și  suplimentul „
”, administrat cu pipeta, și le-a recomandat părinților să folosească un alt supliment de vitamina D. În același timp, ministrul Sănătății al Franței, Marisol Touraine, a subliniat că cei mici nu sunt în pericol pentru că iau suplimente de vitamina D în general și că de vină ar fi modul specific în care este administrat acest produs.

Potrivit „Le Monde”, una dintre probleme ar fi natura uleioasă a acestor tipuri de medicamente. Astfel, spre deosebire de cea lichidă a altor suplimente, acesta poate lăsa depuneri în gâtul nou-născuților. O altă problemă este faptul că substanța se administrează cu o pipetă din plastic. Dacă aceasta este băgată prea adânc în gura copilului sau dacă acesta tocmai a fost hrănit, există riscul de sufocare.

La rândul său, reprezentanții Asociației Spaniole de Pediatrie spun că toate medicamentele lichide trebuie administrate încet, nu trebuie injectate și niciodată nu trebuie culcat copilul în timpul administrării.

Vitamina D are un rol important în dezvoltarea și menținerea sănătății oaselor. De asemenea, este foarte importantă în special în cazul bebelușilor, care au o creștere spectaculoasă în primii doi ani de viață, dar și în cazul copiilor ajunși la vârsta pubertății, când ritmul de creștere se accelerează din nou.

Foto: Mihai Stratulat

Solicitat de e-medicina, neonatologul Mihai Stratulat a declarat că, în Moldova, medicii prescriu medicamente pentru a evita deficiența de vitamina D, care au în compoziție soluție uleioasă, dar și apoasă.Obișnuiesc să le recomand mamelor să cumpere preparate lichide, care se găsesc în farmaciile de la noi, care sunt mai eficiente, dar și un pic mai scumpe decât cele uleioase. În felul acesta, sunt eliminate oricare riscuri la administrarea lor”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *