18 May 2024
mun. Chișinău

Responsabilități pentru asigurarea unei alimentații sănătoase copiilor

Supravegherea și controlul întreprinderilor din domeniul alimentației publice trebuie să revină Ministerului Sănătății și nu Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, așa cum este în prezent. Propunerea a fost făcută de reprezentanții Centrului Național de Sănătate Publică în cadrul unei noi ședințe a Comisiei speciale a Parlamentului pentru eficientizarea legislației privind alimentația în școli și grădinițe. Potrivit vicedirectorului CNSP, Ion Băhnărel, prin această inițiativă, în mod organizat, se va reuși combaterea tuturor tentativelor de distribuire a alimentelor necalitative în instituțiile de învățământ.

Foto: Ion Băhnărel

În prezent, nu avem un mecanism legal clar de a influența, în schimb ni se impun cerințe, după care suntem acuzați că ne depășim atribuțiile. Dacă ești împuternicit pentru ceva, evident că și răspunzi pentru asta. Trebuie să avem capacități să asigurăm un rezultat final. Noi am luat modelul Olandei. Atunci când produsul merge în gura omului, este de competența Ministerului Sănătății să verifice. Am vrea să ne implicăm la toate capitolele, de la etichetare și până la distribuire”, a declarat Ion Băhnărel.

Pe de altă parte, reprezentanții ANSA susțin că este prematur de abordat aceste aspecte și că, deocamdată, este important să se găsească norme legale pentru asigurarea livrării unor alimente sănătoase în grădinițe și școli. „Poate aveți dreptate. Pe viitor ar putea fi revizuite și normele privind supravegherea și controlul companiilor din domeniul alimentației publice. Doar că aceste propuneri nu sunt de moment. Acum, noi încercăm să găsim soluții pentru problemele privind livrarea produselor în instituții și să nu mai admitem situațiile de anul trecut. În primul rând, vrem să venim cu modificări la Legea cu privire la achizițiile publice”, a declarat vicedirectorul ANSA, Ion Toma.

În acest sens, funcționarul a propus ca firmele din domeniu, care în ultimii cinci ani au fost condamnate pentru introducerea pe piață a produselor periculoase pentru sănătate să nu mai poată participa la achiziții publice.

În prezent, interdicțiile sunt aplicate doar în cazul condamnării pentru corupție, fraudă sau spălare de bani. De asemenea, reprezentanții CNSP au propus modificarea Codului Contravențional în cazul încălcărilor normelor sanitar-igienice. Funcționarii vor ca pentru aceste abateri să nu fie pedepsiți doar directorii instituțiilor de învățământ, ci și ceilalți responsabili din cadrul școlilor și grădinițelor.

Acum, pentru încălcarea normelor sanitar-igienice în timpul comercializării sau distribuirii produselor persoana juridică, care cel mai des este șeful instituției, este sancționat cu până la 1200 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *