19 September 2024
mun. Chișinău

Sângele, un dar din inimă care salvează vieți

grupe-de-sangeEste cel mai bun dar pe care îl poți oferi, la propriu, din inimă. Sângele tău poate scoate oameni din ghearele morții. La fiecare trei minute, undeva, un om se poate stinge din lipsa acestui lichid roșu vital. Tu poți fi însă cel care îl poate ajuta să trăiască. Îi poți ajuta pe copii, mame, tați, bunici să-și continue calea. Doar doi la sută dintre moldoveni donează sânge, în timp ce studiile internaționale au demonstrat că peste jumătate dintre oameni va avea nevoie cel puțin o dată în viață de transfuzie. De Ziua Internațională a Donatorului de Sânge aflați povestea unei femei, care a dat altora peste 100 de litri din sângele său, reușind astfel să ofere o nouă șansă la viață pentru sute de persoane.

unnamed
Foto: Polina Turtă

Polina Turtă, președinta Asociației Donatorilor de Sânge din Moldova, spune, cu modestie, că face ceea ce îi place deja de zeci de ani. La fiecare două luni i se înfige acul seringii în venă, iar seva roșie dătătoare de viață trece prin tubul de cauciuc și ajunge în containerul care readuce speranța în câteva familii. A început să doneze sânge încă de când era studentă, la facultatea de medicină. La început i-a cam fost frică, dar nu a cedat. Nu m-am dus cu eroism, mă speria acel ac, dar am donat. Am avut amețeli după aceea, dar caracterul meu voinic nu m-a lăsat să renunț așa ușor. Așa că am mers a doua oară, a treia, a zecea, a 82-a.”

Femeia a decis că este de datoria ei să salveze vieți. De fiecare dată când merge să doneze sânge se pregătește ca de sărbătoare, pentru că știe foarte bine cât valorează cei 450 de mililitri de sânge pe care îi oferă. Această cantitate este suficientă pentru a salva trei vieți! “Întotdeauna merg cu pieptul deschis, sunt încrezătoare, optimistă și nu mi-e frică de nimic. Am grupa I de sânge și pot ajuta persoanele cu toate cele patru grupe.”

Polina Turtă este donatoare emerită încă din 1994, când avea la activ 82 de donări. De atunci, nu le mai știe numărul. Cert este că și-a schimbat sângele de cel puțin 25 de ori.

Aproape de fiecare dată, beneficiarul rămâne anonim, dar donatoarea a avut ocazia să-i ajute pe oameni și prin transfuzie directă. Este vorba despre cazuri extreme, când a donat direct pacientului aflat în stare gravă.

O situație pe care și-o amintește cu lux de amănunte a fost prin anii ’90. “Eram în spital cu fetița mea și Dumnezeu a vrut să fiu într-un salon cu o mamă și copilul ei care suferea de anemie de gradul trei. Micuța era foarte bolnavă, palidă și slăbuță. Maică-sa plângea de durere că are nevoie de un donator, care să accepte transfuzia directă. Am sărit imediat în ajutor, iar fetița și-a revenit foarte repede. Am ținut legătura cu această familie și simțeam acest copil foarte aproape de mine, pentru că știam că îi curge prin vene sânge de-al meu. A plecat în Israel, tare mult aș vrea să o revăd.”

Una dintre cele mai cutremurătoare istorii din viața Polinei Turtă are legătură tot cu un copil. Destinul a făcut ca, într-o zi dramatică de vară, să treacă pe lângă o curte, unde un dulău sfâșia un copil de trei ani. Femeia a sărit gardul și l-a scos din colții animalului fioros. “Era mușcat de față, cap, spate, mâini. Era sfâșiat, sângele curgea puternic. Se zbătea între viață și moarte. Nici nu mai știu cum am reușit să deschid ușa și să iau o haină ca să-l învelesc. Apoi, am văzut câinele în prag și l-am ademenit cu ce am găsit în frigider. Datorită unui militar care trecea pe alături am reușit să sar gardul înapoi și am fugit la spital, având copilul în brațe. Micuțul a avut nevoie de sânge. Am donat atât eu, cât și alte persoane”, își amintește cu groază președinta Asociației Donatorilor de Sânge din Moldova.

Polina Turtă a trecut cu greu peste acel incident. Și-a revenit numai după ce a văzut copilul jucându-se tot în acea curte, fără ca cineva să-i facă vreun rău.

Pe lângă toate astea, președinta Asociației Donatorilor de Sânge din Moldova a trăit ororile războiului din 1992, întrucât este originară din regiunea transnistreană. A fost medic în timpul violențelor de pe Nistru și a văzut cum moartea a secerat viața a zeci de oameni. “Au fost situații în care am făcut tot posibilul să-i salvez pe cei care se aflau pe câmpul de luptă, dar nu mi-a reușit. Un bărbat a călcat pe o mină, care a explodat. Picioarele i-au zburat în apă. I-am făcut transfuzie directă, dar nu și-a revenit. Am fost grav.”

Polina Turtă muncește în fiecare zi pentru binele altora și vrea ca toți oamenii să înțeleagă cât de important este să donezi sânge. Și-a convins soțul și copiii să-i urmeze exemplul. “Le spun în special tinerilor că pot salva multe vieți. Donatorii salvează milioane de vieți. Este un bine care te va face să te simți binecuvântat, vei avea mai multă pace și liniște. În loc să dai un leu unui cerșetor, mai bine donezi sânge, pentru că nu dai bani, ci viață!”

Femeia mai explică că donarea de sânge are mai multe avantaje.Când donezi sânge beneficiezi de un examen medical gratuit, afli care este starea generală de sănătate. Nu trebuie să stai la coadă la policlinică sau să plătești pentru asta.”

Mai mult, Paulina Turtă mărturisește că datorită donării de sânge vârsta nu își lasă amprente prea mari pe corpul său: “Mereu alerg, nu obosesc. Când donezi sânge, se curăță, se schimbă. Prin urmare, mă simt foarte energică și plină de viață”.

Anual, în Moldova, sunt făcute aproximativ 80 de mii de donări de sânge, dintre care 70 de mii sunt făcute de voluntari. Asociația condusă de Polina Turtă numără în jur de 1700 de donatori. Femeia are grijă să le amintească tuturor că: Fiecare picătură de apă îi face unui râuleț o cale, în timp ce fiecare picătură de sânge îi face drum unei vieți.”

Ziua Internațională a Donatorului de Sânge se celebrează anual, la nivel mondial, în data de 14 iunie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *