17 June 2024
mun. Chișinău

Scrâșnești din dinți? Află cauzele, simptomele și tratamentul

 

spotting-signs-of-bruxismDacă te trezești cu dureri inexplicabile de dinți, simți disconfort atunci când deschizi sau închizi gura și ai migrene, atunci ai putea suferi de bruxism. Întreabă-i pe cei de-ai casei dacă îți aude scrâșnetul din dinți în timpul nopții, pentru a te convinge că ai acest „viciu”. Este o afecțiune care apare atât în rândul copiilor, cât și al adulților. Nu trebuie să așteptați să treacă de la sine, pentru că v-ar putea crea probleme mai serioase de sănătate. Mare atenție la cei mici, care își controlează mai greu reflexele.

Împreună cu Vitalie Pântea, șef de secție în cadrul Centrului Stomatologic Universitar al USMF „Nicolae Testemițanu”, am încercat să aflăm mai multe despre această afecțiune, numită în medicină bruxism. „Această boală poate fi definită drept o activitate repetată a mușchilor masticatori, caracterizată prin angrenajul și scrâșnetul dinților”. Altfel spus, este vorba despre o tulburare care se manifestă prin scrâșnitul dinților și încleștarea maxilarelor.

pintea
Foto: Vitalie Pântea

”Bruxismul poate fi de două forme: diurn – ce apare în timpul zilei, în stare de veghe și cel nocturn, ce apare în timpul somnului. La adulți poate apărea atât bruxismul diurn, cât și nocturn. Copiii, de regulă, scrâșnesc din dinți noaptea”, a explicat stomatologul solicitat de emedicina.mdCei care scrâșnesc exercită asupra dinților o presiune de 10 ori mai mare decât atunci când mestecă.

Bruxismul poate provoca în timp tocirea smalțului dentar, deformarea articulației temporo-mandibulare, dureri cronice ale maxilarului și mandibulei, dureri de cap și de dinți, creșterea sensibilității la diferențele de temperatură. De asemenea, ligamentele care fixează dinții în alveolele dentare se pot deteriora, iar acest lucru poate duce chiar la pierderea dinților. Pentru că dantura este instabilă, în gingii pot ajunge bacterii, care la rândul lor pot provoca infecții.

Cauzele apariției acestei tulburări sunt încă în proces de cercetare, însă cei mai mulți specialiști cred că este vorba despre stres. „Multiple studii au demonstrat corelația dintre bruxism și factorul psiho-emoțional, în special stresul, deoarece atunci când organismul este suprasolicitat din punct de vedere emoțional, crește excesiv și activitatea musculară”, explică Vitalie Pântea. Potrivit specialistului, bruxismul nocturn este considerat și ca o formă de dereglare a somnului. Totodată, cel diurn este asociat cu stresul psihologic, stările de anxietate, depresie și unele particularități de comportament.

Foarte important de reținut: Nimeni nu scrâșnește din dinți din cauza paraziților intestinali. Aceasta este o teorie falsă și nejustificată”, afirmă medicul. Prin urmare, atunci când vă auziți copilul scrâșnind din dinți, nu vă grăbiți să îi dați medicamente împotriva ascaridiozei (limbricilor). Mai bine încercați să îi analizați comportamentul și să vedeți care sunt factorii care îl deranjează din punct de vedere psiho-emoțional.

thinkstockphotos-501427146_0_field_img_hero_988_380Pentru a scăpa de această afecțiune, este nevoie de consultația psihologului sau neurologului, care vor ajuta la eliminarea stresului și a stărilor depresive. Tratamentul stomatologic trebuie făcut atunci când apar durerile faciale, de dinți sau de cap. Sunt anumite aparate speciale din silicon sau plastic, numite gutiere, care sunt destinate protecției danturii. Acestea sunt personalizate pentru fiecare pacient în parte, se mulează pe maxilarul bolnavului și amintesc de cele pe care le poartă boxerii în timpul luptelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *