27 July 2024
mun. Chișinău

Serviciul de terapie intensivă va fi centralizat

banner02Serviciul anestezie și de terapie intensivă din țara noastră va fi centralizat. În asemenea mod va fi îmbunătățită calitatea asistenței medicale acordată bolnavilor în stare critică. Asta prevede protocolul național de organizare și funcționare a acestui serviciu, elaborat în premieră în țara noastră. Potrivit documentului, pacienții gravi vor fi transferați în mod obligatoriu în departamentele de anesteziologie și terapie intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican, Spitalul Municipal „Sfânta Treime”, Institutul de Medicină Urgentă și Institutului Mamei și Copilului. În același timp, în secțiile de terapie intensivă din spitalele raionale nu vor mai fi internați muribunzi, care au nevoie de îngrijiri paliative, cum se face în prezent.

medic-2
Foto: Victor Cojocaru

„Centralizarea serviciului de terapie intensivă este necesară. Noi nu suntem atât de bogați încât să dotăm cu echipament performant toate secțiile de terapie intensivă din țară. Vom cere ca toți bolnavii în stare critică să aibă acces la serviciile moderne de terapie intensivă, care au fost create în cadrul instituțiilor medicale republicane și municipale. Totodată, vom insista ca departamentele de terapie intensivă din raioane să fie modernizate, iar în acest context mizăm mult pe suportul fondatorilor spitalelor instituțiilor medicale. Și nu în ultimul rând, vom cere multă responsabilitate și profesionalism din partea medicilor care activează în aceste secții”, a declarat pentru emedicina.md Victor Cojocaru, șeful serviciului de anesteziologie și terapie intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican.

Potrivit statisticilor, rata mortalității în secțiile de terapie intensivă din spitalele raionale este de peste 30 la sută, de aproape patru ori mai mare decât în spitalele republicane. Specialiștii explică indicatorul printr-o organizare ineficientă a acestor departamente.

Au transformat secțiile de terapie intensivă în secții de îngrijire a muribunzilor, ori aceste persoane au nevoie de îngrijiri paliative, nu de terapie intensivă. Nu se face eficient profilaxia infecțiilor nosocomiale. Există o proastă evidență a documentelor medicale. Ca să găsești rezultatul unei analize trebuie să pierzi minimum zece minute. În secția de terapie intensivă a Spitalului Republican, orice document medical poate fi găsit imediat. Medicul vede toată informația de care are nevoie. Și evident, în aceste condiții, poate fi stabilit mai ușor un diagnostic precis”, a explicat Victor Cojocaru.

În același timp, secțiile de terapie intensivă din raioane au insuficiente echipamente moderne și duc lipsă de specialiști. În total, în instituțiile medicale din țară activează 620 de medici în domeniul anesteziei și terapiei intensive, cu 100 mai puțini decât este necesar. Aceste condiții revendică centralizarea serviciului de terapie intensivă, măsură care va contribui la creșterea cu zece la sută a ratei de supraviețuire a pacienților grav bolnavi.

watermarked-reportaj-de-la-tara-minunile-medicale-din-telenesti-13
Foto: Anatolie Vacari

Problema echipamentului performant am rezolvat-o doar parțial. Avem nevoie de aparate moderne pentru efectuarea ventilației mecanice. De asemenea, suntem doar trei anesteziologi, ne mai trebuie încă cinci specialiști”, a spus pentru emedicina.md șeful secției de terapie intensivă din Spitalul Raional Teleneşti.

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, susține propunerile de reorganizare a serviciului de anesteziologie și terapie intensivă din țară promovate de specialiștii din domeniu.

Prioritatea Ministerului Sănătății este de a îmbunătăți calitatea asistenței medicale. Vom demonstra cetățenilor că avem specialiști de calitate și că sistemul trece prin schimbări pozitive. Cu certitudine, solicitările anesteziologilor se vor regăsi în ordinile Ministerului Sănătății. Toate propunerile de îmbunătățire a serviciilor de terapie intensivă vor fi incluse în politicile Ministerului Sănătății”, a declarat pentru emedicina.md Ruxanda Glavan.

În Republica Moldova sunt 51 de secții de terapie intensivă. Anual, aici ajung aproximativ 50 de mii de pacienți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *