12 October 2024
mun. Chișinău

Medicamentul de nelipsit din orice bucătărie. Beneficiile neștiute ale oțetului

primary_image_cb6afb2c-f755-444e-aae4-348f1e2e6a5e-1Timp de secole, oțetul este folosit în gospodărie, pentru gătit sau pentru curățenie. Din cele mai vechi timpuri a fost utilizat și în calitate de leac, fiind eficient pentru anumite probleme de sănătate. Cel mai popular este oțetul de mere, care conține doar trei calorii într-o lingură, adică foarte puțin. De asemenea, acest lichid este bogat în vitamine, minerale, aminoacizi și antioxidanți.

pregnancy-vinegar-testOmoară bacteriile. Oțetul este foarte eficient în neutralizarea diverșilor patogeni, inclusiv bacteriile. Bunicile noastre l-au folosit pentru curățire, dezinfectare, dar și pentru lecuirea infecțiilor fungice, ca să scape de păduchi și de negi. Chiar și părintele medicinei, marele Hipocrate, folosea oțetul ca medicament, cu peste 2000 de ani în urmă. Oțetul este folosit drept conservant alimentar, iar unele cercetări au demonstrat că acesta poate neutraliza inclusiv bacteria E-coli.

Medicament natural pentru diabet. Oțetul este foarte eficient în cazul bolnavilor de diabet. Studiile științifice au demonstrat că acesta acționează ca un adevărat medicament, pentru că scade nivelul zahărului în sânge. Combinat cu un regim corespunzător, cu alimentație corectă și sport, acesta poate fi un tratament foarte bun pentru bolnavii de diabet de tip 2. Oțetul conține acid acetic, compusul care acționează pozitiv asupra glicemiei. Pentru a simți efectele benefice, diabeticii trebuie să consume 1-2 linguri de oțet în fiecare zi. Pentru a nu dăuna stomacului, folosiți oțetul în mâncare sau amestecați-l cu apă. Nu faceți excese și consultați medicul atunci când e nevoie.

vinegarTe ajută să slăbești. Pentru că reglează nivelul zahărului în sânge și al insulinei, oțetul te poate ajuta și să slăbești. Câteva cercetări sugerează că acesta crește senzația de sațietate, adică te ajută să consumi mai puține calorii și, astfel, ajungi să pierzi din kilogramele în plus. Un studiu care a inclus persoane obeze a arătat că oțetul consumat zilnic duce la subțierea taliei. De exemplu, persoanele care au consumat două linguri de oțet în fiecare zi, timp de 12 săptămâni, au slăbit în medie câte două kilograme, neschimbând nimic altceva în modul lor de viață. Prin urmare, dacă vă doriți cu adevărat să slăbiți, oțetul vă va ajuta, dar nu va fi o soluție magică. Pentru rezultatul dorit aveți nevoie de sport și un regim alimentar adecvat.

Scade colesterolul. Există și câteva studii care arată că oțetul este bun și pentru prevenirea și tratarea bolilor de inimă. Potrivit acestor cercetări, oțetul scade nivelul colesterolului în sânge, datorită conținutului de acid clorogenic, un antioxidant puternic.

Posibil efect împotriva cancerului. Unii specialiști afirmă că oțetul poate contribui la distrugerea celulelor canceroase și la reducerea tumorilor. Totuși, studiile efectuate se referă în mare parte la oțetul din orez, nu din mere. Pentru că proprietățile anticancer ale oțetului sunt încă în curs de cercetare, este prematur să afirmăm cu certitudine că acesta poate fi considerat un medicament pentru această boală.

apple-cider-vinegarDetoxificare și digestie. Poți folosi oțetul atunci când vrei să-ți cureți organismul de toxine. Acidul acetic este foarte bun pentru detoxificare. De asemenea, compușii din oțet ajută la buna funcționare a ficatului, dar și pentru digestie. Mai mult, acesta te poate ajuta și atunci când simți un disconfort intestinal, datorită conținutului de pectină. Oțetul reduce balonarea și combate constipația.

Remediu împotriva mătreții și pentru un păr strălucitor. Cel puțin o dată pe săptămână, după ce îți speli părul cu șampon, clătește-le cu oțet. Această procedură te va ajuta să ai o podoabă capilară de invidiat. Acidul acetic îți va curăți părul de rămășițele de produse cosmetice și îl va lăsa curat. De asemenea, acesta este bun pentru scalp, te scapă de mătreață, pentru că reglează pH-ul.

Curăță tenul. Datorită binecunoscutelor proprietăți antibacteriene, oțetul este bun și pentru curățarea feței. Îl poți dilua cu apă și îți poți șterge ușor fața cu un disc de vată. La fel ca în cazul scalpului, acesta va echilibra pH-ul și îți va lăsa tenul curat și luminos.

Deodorant și odorizant. Oțetul este foarte bun pentru a scăpa de mirosurile neplăcute. Mai mult, acesta neutralizează bacteriile care cauzează mirosul neplăcut de subraț. Îl poți folosi și în cazul picioarelor, dacă ai probleme cu transpirația.

Albește dinții. Este un bun albitor pentru dinți, dar nu trebuie folosit foarte des, pentru că poate fi dăunător cavității bucale. Pune oțet pe periuța de dinți și periază ca de obicei, iar apoi clătește gura cu apă. Pe lângă un zâmbet de revistă, te va scăpa și de mirosul urât din gură.

sursa:

  • authoritynutrition.com
  • mamavation.com
  • mindbodygreen.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *