19 September 2024
mun. Chișinău

Sforăitul afectează sănătatea și relația. Află ce riscuri ascunde

snoringwife_1280De cele mai multe ori, sforăitul nu este tratat cu seriozitate, iar glumele pe seama acestui obicei sunt la ordinea zilei. Totuși, problema poate fi mult mai gravă decât pare și poate provoca nopți albe partenerului de viață, colegilor de cameră și chiar vecinilor de bloc. Aproape oricine sforăie din când în când, însă atunci când horcăitul devine o obișnuință, ar trebui să vă pună în gardă. Din cauza acestei probleme v-ați putea confrunta cu oboseală, somn insuficient, irascibilitate și diverse probleme de sănătate. De asemenea, din cauza sforăitului pot apărea certuri în cuplu. Mai mult de jumătate dintre oameni sforăie în anumite perioade ale vieții, acest obicei fiind mai des întâlnit în cazul bărbaților. Aproape 40 la sută dintre reprezentanții sexului puternic sforăie în fiecare noapte, față de un sfert dintre femei.

_DSC3948
Foto: Adrian Lupușor

Neurologul Centrului de Somnologie din cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, Adrian Lupușor, a explicat pentru emedicina.md că sforăitul nu este o problemă fiziologică. Dar, în mod normal, oamenii nu trebuie să sforăie. Potrivit specialistului: „Este vorba despre o tulburare de respirație în somn. Se întâmplă atunci când omul inspiră contra unei rezistențe produse de unele structuri (uvula, palatul moale, rădăcina limbii, pereții faringelui) din căile superioare de respirație (cavitatea nazală, faringiană sau laringiană). Aceste structuri se relaxează în timpul somnului, devin moi, iar în timpul inspirației țesuturile vibrează și produc zgomotul specific”.

În cazul oamenilor sănătoși, acești mușchi ar trebui să rămână rigizi și să  nu vibreze, iar respirația să fie liniștită și normală. „O obstrucție la nivelul căilor respiratorii poate apărea din cauza unei răceli, a fumului de țigară, a consumului de alcool sau a grăsimii, care se depune în cazul oamenilor obezi”, adaugă Adrian Lupuşor.

Mai exact, oamenii sforăie atunci când țesuturile din căile aeriene se umflă din diverse cauze. Specialiștii îi avertizează pe oamenii care sforăie des să se adreseze la medic, pentru că ar putea suferi de anumite patologii ORL sau de obezitate, în special în cazul copiilor. De asemenea, alarmante sunt cazurile când sforăitul este intens și de o tonalitate joasă. Este recomandat să cereţi ajutorul unui medic, dacă din cauza sforăitului vă simțiți extenuat sau dacă adormiți în timpul zilei, în momente total nepotrivite.

Potrivit unui studiu recent, persoanele care sforăie prezintă un risc dublu de a muri din cauza unui accident vascular cerebral. Experții au stabilit că persoanele care sforăie sunt cu 40% mai predispuse la hipertensiune, cu 34% mai predispuși la infarct și cu 67% mai predispuși la a face un atac cerebral.

hotel, travel, relationships, and problems with sleep concept - family couple in bed, woman with insomnia

Mare atenție și la faptul că sforăitul poate duce la apariția apneei, altfel spus la oprirea temporară, voluntară sau involuntară a respirației. „Aceasta presupune oprirea reversibilă a respirației în timpul somnului pentru perioade de la 10 secunde și mai mult. Apneea poate fi de două tipuri, în funcție de cauză. Una este cea obstructivă, când apare o obstrucție (baricadare) parțială sau totală a căilor aeriene superioare, de obicei din cauza limbii care se relaxează și cade în faringe, astfel împiedicând aerul să treacă spre plămâni. Cea mai frecventă cauză a apneei obstructive este obezitatea. Cea de-a doua este centrală, atunci când centrul respirator din creier nu va da comandă mușchilor respiratori să înceapă inspirația, care apare din cauza patologiilor cardiace, pulmonare, neuro-musculare, dar și anxietatea”, explică neurologul de la Centrul de Somnologie.

Medicul spune că cea mai bună cale de a scăpa de sforăit este să rezolvăm problema, care cauzează acest fenomen. Spre exemplu, dacă sforăitul a apărut în timpul unei răceli banale sau a unui guturai, atunci acesta va dispărea odată cu boala. În cazul obezilor, fumătorilor și celor care consumă alcool în exces, problemele pot fi mai grave decât par și este nevoie de schimbarea modului de viață și implicarea specialiștilor. Dacă aveți un ritm cotidian sănătos, dar totuși sforăiți, atunci mergeți la un medic care se ocupă de tulburările de somn. Acesta va examina problema, va determina cauza, va prescrie un tratament sau vă va direcționa către un medic ORL sau un ortodont.

Ca să evitați apariția sforăitului și să preveniți o mulțime de probleme de sănătate, consumați mai puțin alcool, încercați să vă lăsați de fumat, adoptați o dietă ușoară și faceți sport pentru a menține o greutate normală. Încercați să vă faceți un regim zilnic și să mergeți la culcare la aceeași oră, în fiecare zi. De asemenea, dormiți pe o parte, nu pe spate, curățați bine nasul înainte de culcare și folosiți un umidificator în dormitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *