19 September 2024
mun. Chișinău

Soluţii pentru reducerea ratei mortalităţii materne

Newborn sleeping child in the hands of mother

Ministerul Sănătăţii îşi propune să scadă semnificativ, în următorii ani, nivelul mortalităţii mamelor la naştere şi în timpul sarcinii. Pentru asta, femeile gravide şi cele de vârstă reproductivă aflate în situaţii de risc au fost incluse în lista beneficiarilor de asistenţă medicală şi socială performantă oferită de Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii. Mai exact, Guvernul a modificat miercuri Regulamentul privind reducerea ratei mortalităţii infantile, aprobat acum şase ani.

În document a fost introdus şi obiectivul „Îmbunătăţirea sănătăţii materne”, care prevede, în primul rând, reducerea mortalităţii materne. Decizia a fost luată, după ce, în ultimii cinci ani, datorită aprobării regulamentului existent, nivelul mortalităţii infantile a scăzut de la 11,7 la 9,7 decedaţi la o mie de născuţi vii.

Această scădere se datorează, în primul rând, eforturilor depuse de Ministerul Sănătăţii prin implementarea noilor tehnologii la nivelul asistenţei medicale primare şi în maternităţi, promovării alimentaţiei naturale a sugarilor, imunizării profilactice şi datorită unui sistem eficient de monitorizare a cazurilor.

Acum, statul intenţionează să facă acelaşi lucru şi în cazul femeilor de vârstă reproductivă aflate în situaţii de risc, adică cele care au între 15 şi 48 de ani. În 2011, potrivit datelor statistice, s-au înregistrat 15,3 decese la 100 de mii de născuţi vii, iar în 2015 cifra a ajuns la 31,1 decese la 100 de mii de născuţi vii.

De asemenea, în perioada 2010-2015, fiecare al cincilea caz de deces matern a fost înregistrat la domiciliu, adică 12 cazuri din totalul celor 60 înregistrate.

mama-si-bebe_smallMortalitatea maternă este cauzată de multiple probleme de ordin economic şi social cu care se confruntă femeile gravide. În ultimii cinci ani, aproape fiecare a doua pacientă care a murit în timpul sarcinii era dintr-o familie săracă. Acestea nu erau la evidenţa medicală, au ascuns sarcina, nu s-au adresat după ajutor medical şi chiar năşteau acasă. Unele nu aveau un loc stabil de trai şi foloseau practici vicioase – consumau alcool şi fumau. Aşadar, după modificarea operată, Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii vor coordona măsurile privind acordarea asistenţei medicale şi sociale de calitate pentru femeile de vârstă reproductivă aflate în situaţii de risc.

Aceste persoane urmează să fie luate la evidenţa medicilor de familie, care vor fi obligaţi să se autosesizeze şi să înregistreze cazurile de violenţă în raport cu aceste femei. De asemenea, medicii de familie vor evalua lunar situaţia femeilor din familiile în situaţii de risc şi vor coordona tratamentul maladiilor depistate la aceste persoane.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *