21 May 2024
mun. Chișinău

Bolile transmisibile, depistate mai rapid

ministerul_sanatatii_afi_mdMaladiile contagioase vor putea fi depistate mai rapid la pacienți datorită unui nou sistem de alertă precoce pentru prevenirea și controlul bolilor transmisibile. Regulamentul noului sistem, care va fi implementat de Ministerul Sănătății și Serviciul de Supraveghere a Sănătății Publice, a fost aprobat miercuri de Cabinetul de miniștri.

Autoritățile responsabile de monitorizarea pericolelor și evaluarea riscurilor de declanșare a urgențelor vor fi centrele de sănătate publică teritoriale. Pentru furnizarea informațiilor în acest sistem de alertă vor fi implicate mai multe instituții subordonate Ministerului Sănătății, MAI, Ministerului Agriculturii și Ministerului Mediului.

Spitalele din țară și laboratoarele medicale vor fi obligate să asigure detectarea și să țină evidența persoanelor care suferă de maladii contagioase. De asemenea, instituțiile medicale vor fi obligate să raporteze centrelor de sănătate publică, în primele 12 ore de la depistare, cazurile suspecte sau cele confirmate prin Sistemul informațional automatizat, prin telefon sau e-mail. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, la fel, timp de 12 ore, vor furniza informații despre cazurile de boli comune animalelor și omului.

masca_0În cadrul sistemului de alertă precoce, și vameșii, și polițiștii de frontieră vor avea obligația să raporteze despre cazurile depistate la punctele de trecere a frontierei. Iar Serviciul Hidrometeorologic și Inspectoratul Ecologic de Stat vor informa, în primele 12 de ore de la depistare, despre producerea incidentelor și accidentelor pe teritoriul țării, care pot influența sănătatea publică. Ulterior, centrele de sănătate publică vor monitoriza pericolele și, la necesitate, vor declara stare de alertă.

În cazul unui risc minor sau moderat de afectare a sănătății publice va fi anunțată alerta de cod galben. În cazul unui risc înalt va fi aplicat codul portocaliu, iar cel roșu va fi anunțat atunci când există un risc major, atât la nivel național, cât și la nivel internațional, de transmitere a bolilor contagioase.

În lista bolilor și sindroamelor incluse în sistemul de alertă se regăsesc variola, gripa, poliomielita acută, pesta pulmonară, suspecţia la malarie, la rujeolă, la meningită, dar și boli depistate la animale, cum ar fi rabie, antrax și salmoneloză.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *