4 December 2024
mun. Chișinău

Stau la coadă pentru a fi operați de cataractă. Sistemul de sănătate este neputincios și orb

Stau la coadă pentru a fi operați de cataractă. Sistemul de sănătate este neputincios și orbAproximativ 5000 de pacienți, care suferă de cataractă, sunt nevoiți să aștepte luni sau chiar ani pentru a fi operați. Deși acești oameni pot orbi definitiv dacă operația de înlocuire a cristalinului natural bolnav cu unul artificial nu este făcută la timp. Directorii de spitale din țara noastră au motivat că nu au bani, întrucât intervențiile chirurgicale, medicamentele și consumabilele sunt scumpe și nu sunt acoperite integral de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). 

Așadar, reprezentanți ai Ministerului Sănătății i-au convocat, în data de 21 februarie, pe directorii de spitale, oftalmologi și angajați ai CNAM pentru a găsi soluții la această problemă. În cadrul ședinței, Mihai Ciocanu, directorul Institutului de Medicină Urgentă, a menționat că un cristalin costă 3 – 4 mii de lei. Uneori, cam tot atât ajunge să coste și consumabilele necesare pentru efectuarea unor astfel de operații. La noi, pe lista de așteptare, sunt vreo 50 de oameni. Primim pacienți doar din două raioane. Aceștia sunt într-o situație riscantă pentru că, la un moment dat, pur și simplu nu mai văd”.

De asemenea, Oleg Crudu, directorul Spitalului Clinic Municipal ”Sfânta Treime” a spus că, la această instituție medicală, 2454 de pacienți stau la coadă pentru a fi operați de cataractă. Intervențiile chirurgicale nu sunt însă efectuate, din lipsă de bani. ”Avem cea mai mare secție de oftalmologie din țară, cu 60 de paturi și un volum maxim de 2500 de intervenții chirurgicale pe an. În principiu, timp de un an, putem lichida aceste restanțe. Dar asta numai în cazul în care Compania Națională de Asigurări în Medicină ne finanțează. Ca să înțelegeți, o operație costă mult mai mult decât ceea ce este achitat de CNAM și nu putem face față cheltuielilor”, a specificat Oleg Crudu, directorul Spitalului Clinic Municipal ”Sfânta Treime”.

În concluzie, Ministerul Sănătății a decis crearea unui grup de lucru, care va reevalua costul real al operațiilor și capacitățile spitalelor. În context, șefa Direcției asistență medicală spitalicească din cadrul Ministerului Sănătății, Rodica Scutelnic, a declarat că ”trebuie să identificăm mijloacele financiare necesare pentru a crește numărul intervențiilor chirurgicale de implantare a cristalinului. Scopul Ministerului Sănătății este de a reduce lista de așteptare a pacienților. Astfel, vom contribui la diminuarea numărului persoanelor care suferă de această boală”.

Cataracta este o boală de ochi, care constă în opacifierea cristalinului și care poate duce la orbire totală sau parțială. Când apare cataracta, cristalinul natural începe să își piardă transparența, iar vederea începe să scadă progresiv. În Republica Moldova, cele mai multe intervenții chirurgicale de cataractă sunt efectuate la Spitalul Clinic Republican, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” și la Institutul de Medicină Urgentă din Capitală. În 2015, au fost efectuate aproape 2500 de operații. Capacitatea instituțiilor medicale este însă de 5800 de intervenții chirurgicale pe an.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *