25 April 2024
mun. Chișinău

Studiu OMS: Copiii din Moldova mănâncă multe dulciuri, în schimb fac zilnic sport

Peste doi la sută dintre minorii din țara noastră sunt obezi. În același timp, 26 la sută fac exerciții fizice de cel puțin o oră în fiecare zi. Sunt constatările Organizației Mondiale a Sănătății, care a evaluat obezitatea la copiii cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani, din 27 de state din Europa. Studiul a fost realizat în perioada 2002-2014.

Față de majoritatea țărilor de pe continentul european, numărul minorilor obezi în țara noastră este cel puțin de două ori mai mic. Cea mai mare rată a obezității este înregistrată în Grecia – 6,5%, Republica Macedonia – 5,8 %, Slovenia – 5,5 % și Portugalia – 5%.

Cercetarea mai arată că mai mulți copii din Republica Moldova fac exerciții fizice. La acest capitol, îi depășesc doar cei din Albania – 28,3%, Spania şi Ucraina – 26, 8%. În celelalte state, rata minorilor care fac zilnic sport variază între 10,3 % şi 15 %.

În schimb, copiii din țara noastră mănâncă multe dulciuri. Peste 30 la sută dintre aceștia au acest obicei alimentar nesănătos. Totuși, rata respectivă este cea mai înaltă în Armenia-52,9 şi Belgia – 40,4%. În celelalte state din Europa, mai puțini copii fac exces de dulciuri. Un exemplu bun sunt minorii din Finlanda, Islanda, Suedia, Norvegia şi Danemarca. Acolo, numărul tinerilor care fac abuz de dulciuri variază între 2,6% şi 6,6%.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că minorii obezi riscă să dezvolte diabet, astm bronşic şi afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, ei sunt predispuși să sufere de insomnii şi tulburări psihologice grave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *