23 July 2024
mun. Chișinău

Ce cantitate de deșeuri produce, în medie, un moldovean pe zi

Moldova produce anual aproximativ 800 de mii de tone de deșeuri. Peste 90 la sută dintre acestea sunt depozitate în gropi de gunoi, fără a fi reciclate. Doar în orașe cantitatea de deșeuri produse pe cap de locuitor este de un kilogram și jumătate pe zi, iar în sate de aproape un kilogram.

Resturile alimentare reprezintă aproape 60 la sută din volumul deșeurilor depozitate la noi în țară, iar lemnul, metalul și textilele de la trei și până la cinci la sută.

Insalubritatea localităților cauzată de sistemele defecte de îndepărtare a gunoiului afectează, în primul rând, calitatea apei din fântâni, folosită ca unică sursă de alimentare pentru 75 la sută dintre gospodăriile din țară.

Un raport al Centrului Național de Sănătate Publică arată că în 2016 doar 45 la sută din populație a beneficiat de colectare centralizată a deșeurilor, cota este, totuși, cu cinci puncte procentuale mai mare decât în 2015. În orașe au beneficiat de acest serviciu 75 la sută la sută din populație, pe când la sate ponderea este de 18 procente.

Datele CNSP mai arată că patru din zece locuințe din țară nu corespund normelor igienice. Cele mai multe case care nu respectă regulile simple pentru a-și păstra sănătatea sunt înregistrate în raioanele Soroca, Ocnița, Hâncești, Fălești și Anenii Noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *