14 July 2024
mun. Chișinău

O femeie de peste 300 de kilograme a avut nevoie de ajutorul SMURD, pentru a fi spitalizată

O pacientă obeză din satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, a avut nevoie de ajutorul serviciului SMURD, pentru a fi scoasă din casă și transportată la Spitalul Clinic Republican. Femeia suferă de diabet, iar starea ei de sănătate s-a agravat din cauza obezității.

Svetlana este obeză de mai mulți ani, iar în prezent cântărește 320 de kilograme. Din această cauză, ea nu poate merge singură, iar, în unele zile, nici măcar nu se ridică din pat. Este îngrijită non-stop de soț și asistentul social. Totodată, atunci când are nevoie de ajutor, medicul de familie o vizitează la domiciliu.

Svetlana a fost internată la Spitalul Clinic Republican, deoarece necesită investigații amănunțite și tratament complex. Întrucât medicii din localitate nu puteau să o transporte la Chișinău, pacienta a cerut ajutorul ministrului Sănătății. Așa cum spitalizarea femeii nu putea fi tergiversată, din cauza stării grave de sănătate, Ruxanda Glavan a solicitat intervenția unei ambulanțe SMURD.

O cunosc de mulți ani. A fost mereu supraponderală, însă în ultimul timp a crescut în greutate, deoarece nu a respectat regimul alimentar. În consecință, starea ei de sănătate s-a agravat, iar medicul de familie i-a indicat spitalizarea. A suportat ușor drumul”, a declarat Claudia Tolstenco, felcerul care a însoțit-o până la Spitalul Clinic Republican.

Svetlana recunoaște că o perioadă mai îndelungată și-a permis să mănânce alimente interzise de medici. Femeia spune că nu s-a putut abține de la mâncare multă și bogată în calorii. Ea dă vina pe lipsa de voință și speră că la spital se va obișnui cu un regim alimentar sever.

Am dorință, dar nu am tărie de caracter. Am nevoie de suportul specialiștilor. Mă alimentam așa ca la țară: friptură de purcel, brânză și smântână. Am vândut însă animalele și mănânc doar hrișcă, ovăz, legume. Îmi amorțește burta, dorm în poziția așezat”, a povestit Svetlana.

Femeia este bucuroasă că în sfârşit a ajuns la Spitalul Clinic Republican și speră că medicii o vor ajuta să-și revină. Ea i-a mulțumit ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, pentru implicare.

Să-i dea Dumnezeu sănătate Ruxandei Glavan. Datorită ei am fost spitalizată. Nu a fost indiferentă la durerea mea”, a spus Svetlana.

Svetlana a fost internată în secția Reanimare terapeutică. Ulterior, când starea de sănătate se va ameliora, va fi transferată în secția Endocrinologie.

Vom stabili regimul alimentar pe care îl va urma. Pacienta a povestit că a neglijat tratamentul și recomandările medicului endocrinolog, care a examinat-o anterior. De aceea a ajuns în această stare. În cazul ei, tratamentul chirurgical nu este recomandat. Va urma tratament medicamentos și un regim alimentar strict. Dacă va fi disciplinată, va slăbi cu aproximativ trei kilograme și 200 de grame, în fiecare săptămână”, a explicat Gheorghe Caradja, endocrinolog.

Potrivit datelor ministerului Sănătății, aproximativ 24 la sută dintre moldoveni suferă de obezitate, iar 30 la sută sunt supraponderali.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *