14 July 2024
mun. Chișinău

Tinerii și persoanele cu dizabilități, beneficiarii celor mai multe locuințe sociale

În prezent, aproximativ 26 de mii de moldoveni, majoritatea tineri și persoane cu dizabilități, au nevoie de o locuință socială. Pentru construcția apartamentelor și caselor pentru aceste categorii sunt necesare 21 de miliarde de lei, suma ar putea fi redusă în jumătate dacă locuințele vor fi cumpărate. Datele au fost oferite la ședința de astăzi a Guvernului, unde a fost aprobat noul Regulament cu privire la modul de atribuire și folosire a locuințelor sociale.

Documentul prevede cinci categorii de beneficiari, față de 14 cât erau până acum. De asemenea, s-a majorat norma suprafeței locuibile până la nouă metri pătrați pentru fiecare beneficiar, cu un surplus permis de autorități de cel mult 12 metri pătrați pentru familie.

Așadar, potrivit noului regulament, din totalul locuințelor sociale, disponibile într-un an, fiecare a doua va fi oferită familiilor tinere, persoanele cu dizabilități și familiile care întrețin minori bolnavi vor beneficia de 25 la sută din numărul apartamentelor acordate. Restul locuințelor vor fi oferite familiilor cu tripleţi sau mai mulți copii născuți simultan și orfanilor care au atins vârsta de 18 ani.

Documentul stabilește că locuințele sociale se atribuie persoanelor care au un venit lunar mai mic decât minimul de existență și doar dacă în ultimii cinci ani nu a deținut în proprietate vreun apartament.

Contractul de locațiune va putea fi încheiat pe un termen cinci ani, după care să fie prelungit. Cererile pentru acordarea locuințelor sociale vor putea fi depuse la consiliile raionale sau locale, în funcție de viza de reședință a solicitantului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *