17 June 2024
mun. Chișinău

Transfuzii de sânge sigure pentru bolnavi

Un laborator modern de testare a sângelui va fi creat în cadrul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui. Acolo vor fi verificate toate produsele sangvine recoltate în raioanele țării. Măsura este prevăzută în proiectul „Consolidarea  securității  hemotransfuzionale în Republica Moldova 2017-2021”, lansat de Ministerul Sănătății și Centrul Național de Transfuzie a Sângelui. 

Foto: Svetlana Cebotari

În cadrul acestui laborator modern procesul de testare a sângelui va fi automatizat. Ca urmare, vor fi excluse erorile umane. În acest scop, vom instrui și specialiștii care activează în serviciul de transfuzie a sângelui. Aceste măsuri vor garanta siguranța produselor sangvine”, a explicat Svetlana Cebotari, directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

În același timp, centrele de transfuzie din țară vor fi dotate cu echipamente medicale moderne pentru recoltarea sângelui. De asemenea, vor fi amenajate încăperi pentru păstrarea produselor sangvine.

Ministerul Sănătății își asumă responsabilitatea ca serviciul de transfuzie să fie asigurat cu toate consumabilele necesare pentru investigațiile medicale. De asemenea, ne vom implica în procesul de modernizare a sistemului informațional automatizat al Centrului Național de Transfuzie a Sângelui. Este un sistem vechi care nu mai corespunde  standardelor europene. Vom crea, în acest scop, un grup de lucru care va revizui softul existent”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Totodată, personalul medical din centrele de transfuzie și instituțiile medicale va fi instruit să efectueze transfuziile de sânge în condiții sigure. Organizația „Crucea Roșie” din Elveția va oferi pentru implementarea proiectului aproape 16 milioane de lei.

Foto: Damiano Castelli

Scopul acestui proiect este consolidarea unui sistem de verificare a calității, la nivel național. Calitatea trebuie verificată la fiecare etapă, din momentul recoltării sângelui  până la efectuarea transfuziilor. Numai în asemenea mod vom putea garanta calitatea produselor sangvine”, a menționat Damiano Castelli, expert în transfuzia sângelui al organizației Crucea Roșie din Elveția.

Proiectul va fi implementat de Centrul Național de Transfuzie a Sângelui și Ministerul Sănătății în parteneriat cu ministerele din domeniile educație, tineret și sport, apărării, afacerilor interne, cu autoritățile locale și organizațiile neguvernamentale.

Anual, în țară sunt realizate peste 80 de mii de donări de sânge. Rata donărilor voluntare este de peste 80 la sută. În 2011 acest indicator a fost de doar 11 la sută.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *