7 November 2024
mun. Chișinău

Un copil cu pneumonie rezistentă la antibiotice, salvat de la moarte

O fetiță de trei ani s-a zbătut între viață și moarte două săptămâni, din cauza complicațiilor provocate de pneumonie. Șansele mici de supraviețuire nu i-au derutat însă pe medici, care au aplicat cele mai moderne metode de tratament pentru a o salva. Specialiștii au avut o misiune extrem de grea, deoarece infecția era rezistentă la antibiotice. În cele din urmă, a învins vigilența și profesionalismul doctorilor. Ca urmare, fetița a supraviețuit, iar părinții le sunt recunoscători cadrelor medicale pentru sacrificiu.

Fetița a ajuns la Institutul Mamei și Copilului (IMC) în data de 24 februarie. Ea a fost transferată de la o altă instituție medicală, unde urma tratament. Acolo, starea de sănătate a micuței s-a agravat, din cauza pneumoniei agresive care rezista terapiei aplicate. Deoarece boala ataca rapid întregul organism, medicii au solicitat ajutorul academicianului Eva Gudumac. Așa cum necesita investigații suplimentare și asistența unei echipe multidisciplinare, fetița a fost spitalizată la IMC.

Foto: Eva Gudumac

A fost internată în secția Reanimare, în stare critică. Avea pneumonie distructivă pe dreapta, sepsis pulmonar, insuficiență respiratorie de nivelul trei. De asemenea, copila avea mediastinită, adică o inflamație acută a zonei dintre plămâni. Au fost întreprinse toate măsurile necesare pentru salvarea fetiței”,  a povestit pentru emedicina.md academicianul Eva Gudumac.

După 14 zile de terapie intensivă, micuța și-a revenit. În prezent,  urmează tratament în secția Chirurgie septică. Medicii spun că starea de sănătate a copilului se îmbunătățește. Totuși, perioada de recuperare va dura o lună.

A fost un caz complicat. Pentru viața acestei fetițe a luptat o echipă numeroasă. Au fost necesare intervenții multiple și tratament de lungă durată. Ne-a ajutat și mama, care are încredere în echipa medicală și respectă toate indicațiile noastre“, a precizat Eva Gudumac.

Mama este mulțumită de calitatea asistenței medicale de care a beneficiat fetița ei.

Copilul meu trăiește astăzi datorită medicilor. Am fost la un pas de a-mi pierde fetița, era foarte bolnavă. Le mulțumesc pentru că au salvat-o. Totul a pornit de la o tuse banală. Am încercat să o tratăm acasă, dar starea ei de sănătate s-a agravat brusc”.

Pneumonia este o boală infecțioasă de etiologie virală sau bacteriană. Maladia poate fi fatală în cazul minorilor cu imunitate scăzută sau bolnavi. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un milion și jumătate de copii din întreaga lume mor, în fiecare an, din cauza complicațiilor provocate de pneumonie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *