14 July 2024
mun. Chișinău

Află câtă sănătate poți găsi în urzici

Pentru mulți dintre noi, amintirile legate de urzici nu sunt tocmai plăcute. Și asta deoarece, vacanțele de vară de pe vremea când eram copii se asociază inclusiv cu înțepătura de urzică. Deși, puțini știu că cine se lasă urzicat nu face reumatism. Așadar, chiar dacă nu sunt deloc prietenoase cu pielea, urzicile sunt foarte bune pentru sănătate. Gătite după rețeta bunicii, cu mămăliguță fierbinte și ou, acestea sunt un adevărat deliciu plin de substanțe nutritive. Apar primăvara, se găsesc peste tot, sunt accesibile și sunt recomandate pentru aportul de vitamine și minerale pe care îl aduc organismului. Sunt folosite în scopuri medicinale încă din antichitate, sub diverse forme, inclusiv ceaiuri și tincturi. Este una dintre cele mai indicate plante de nutriționiști pentru detoxificare și revigorare. Conțin aminoacizi, vitaminele A, B2, K și C, calciu, fier, siliciu, magneziu, potasiu și alte elemente vitale.

Curăță organismul. Gama largă de substanțe nutritive benefice care să găsesc în urzici o fac să ofere o detoxificare ideală. Este un diuretic bun, ceea ce garantează neutralizarea și eliminarea rapidă a toxinelor. Urzicile mai au și proprietatea de a îmbunătăți absorbția substanțelor nutritive de către sistemul digestiv. De asemenea, stimulează sistemul limfatic și contribuie la o bună funcționare a rinichilor. Urzica are proprietatea de a regla sistemul urinar, ceea ce înseamnă că anumite substanțe din această plantă pot ajuta la distrugerea pietrelor apărute la rinichi sau vezica biliară.

Îmbunătățește circulația sângelui. Combinația dintre conținutul ridicat de vitamina C și fier stimulează producția de hemoglobină. Vitamina C mărește absorbția de fier în organism, iar cel din urmă este o componentă crucială pentru celulele roșii din sânge. Creșterea numărului de eritrocite în organism îmbunătățește circulația sângelui, accelerează tratarea rănilor, oxigenează mâinile și picioarele, conferă mai multă energie. Anume datorită acestor proprietăți, urzicile sunt recomandate persoanelor care suferă de anemie, au dificultăți cognitive, dureri de cap sau se simt extenuate.

Efect antiinflamator. Anume substanța care face urzica să irite pielea este cea bună pentru tratarea durerilor articulare și musculare. Este o plantă rubefiantă, care accelerează circulația sângelui în zona în care este aplicată. Datorită acestui efect, este ameliorată durerea.

Oase sănătoase. Nu auzim și nu știm foarte multe despre bor, dar este foarte important pentru organism și se găsește în urzici. Dacă vrem să avem oase rezistente, trebuie să avem grijă să consumăm produse care conțin acest mineral. Borul ajută la menținerea calciului în organism, fără de care scheletul nostru nu ar mai fi sănătos De aceea, urzicile ajută persoanelor care suferă de osteoporoză. Mai mult, aceste plante au efect de reglare a secreției hormonilor necesari pentru oase. 

În cazul crampelor menstruale. Urzicile conțin multe substanțe active foarte benefice pentru sănătatea femeilor, în special. De exemplu, pot ameliora crampele menstruale și balonarea și chiar pot reduce scurgerile. Proprietățile astringente ale acestei plante sunt de ajutor și în cazul menopauzei, asigurând o tranziție mai blândă și reglând secrețiile hormonilor.

Pentru probleme respiratorii. Această plantă care înțeapă este de mare ajutor în tratarea mai multor afecțiuni respiratorii, inclusiv astmul, rinita alergică și alte alergii sezoniere. Mai multe studii au demonstrat că anumite substanțe din urzică pot reduce reacțiile alergice. De asemenea, în Australia, de sute de ani, în tratamentul astmului este inclus ceaiul de urzică.

Sănătatea prostatei. Odată cu înaintarea în vârstă, bărbații încep să se confrunte cu probleme la nivelul prostatei. De fapt, totul este cauzat de mărirea în volum a acestei glande. Urzica poate fi de ajutor și în acest caz, pentru că previne creșterea prostatei. Totuși, substanțele active din această plantă nu pot micșora glanda, dacă aceasta s-a mărit.

Beneficii pentru piele. Să nu vă speriați când vă atingeți de urzică. Senzația de usturime va trece în scurt timp, însă efectele asupra pielii sunt benefice. Chiar și atunci când este consumată, urzica poate ajuta la tratarea acneei și poate preveni apariția diferitor infecții bacteriene la nivelul pielii. Are și proprietăți antioxidante, ceea ce înseamnă că previne îmbătrânirea pielii și estompează ridurile.

Sursa:

  • organicfacts.net
  • draxe.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *