27 July 2024
mun. Chișinău

Tone de deșeuri pun în pericol sănătatea locuitorilor Capitalei

Facebook/Liviu Sandu

Chișinăul se sufocă zilele acestea din cauza gunoaielor. Sănătatea locuitorilor Capitalei este amenințată de deșeurile care nu mai încap în tomberoane și au umplut curțile blocurilor, trotuarele și străzile. Întregul oraș este împânzit de pungi și saci cu resturi menajere. Acestea nu mai sunt colectate și transportate la groapa de gunoi din satul Bubuieci, din cauza protestului organizat de localnicii acestei comune. Pericolul este mai mare decât ne putem imagina. Nu este vorba doar despre aspectul orașului și mirosul insuportabil, ci și despre faptul că aceste mormane sunt un adevărat focar de infecții și pot lăsa amprente pe termen lung asupra sănătății oamenilor și mediului.

În context, reprezentanții Centrului Municipal de Sănătate Publică au emis un avertisment prin care vrea să atragă atenția asupra riscurilor pe care le prezintă deșeurile depozitate în curțile blocurilor. Resturile menajere care rămân în tomberoane mai multe zile în șir pot spori numărul bolilor diareice acute, dar și a altor infecții, care se manifestă deosebit de variat. Reziduurile sunt cele mai importante surse de răspândire a infecțiilor, din cauza conținutului mare de agenți patogeni. În condiții prielnice, aceștia pot trăi și chiar câteva luni, de unde pătrund în sol și apă, provocând numeroase infecții”, atenționează medicii de la CSP Chișinău.

De asemenea, specialiștii menționează că acumularea acestor deșeuri creează un mediu favorabil pentru înmulțirea insectelor, rozătoarelor, precum și maidanezilor. Animalele sunt purtătoare de diverse infecții pe care le pot răspândi și transmite oamenilor. De asemenea, insectele care se hrănesc și se înmulțesc în aceste deșeuri pot ajunge foarte ușor în case. Muștele, de exemplu, pot să ia microbi din resturile menajere și să-i lase pe farfurii și pahare când se așază pe ele. Prin urmare, acestea pot răspândi boli periculoase și chiar letale, precum dizenteria, salmonella și holera.

Facebook/Vlada Cioban

Pe termen lung, microbii din gunoi ajung în aer, apă și sol, poluând mediul. Mai mult, pe cale aeriană, toate gazele nocive, rezultate în urma descompunerii substanțelor organice din deșeuri, sunt inhalate și pot afecta grav sănătatea umană”, mai avertizează CSP Chișinău. Aceste gaze dăunătoare pot provoca boli respiratorii, dar și alte afecțiuni atunci când sunt ajung din plămâni în alte organe. Printre substanțele nocive emanate în urma descompunerii deșeurilor organice se numără dioxidul de carbon, oxidul de azot și metanul.

Centrul de Sănătate Publică din Chișinău face apel către autoritățile responsabile să găsească soluții optime pentru rezolvarea acestei probleme.

Angajații de la Întreprinderea Municipală Regia „Autosalubritate” nu mai colectează deșeurile din oraș de joia trecută, pentru că nu au unde să le depoziteze. Localnicii din Bubuieci au blocat accesul spre imensa groapă de gunoi din preajma comunei, acolo unde ajungeau resturile menajere din Capitală. Asta deși există o autorizație care permite transportarea acestora până în 2021. Oamenii sunt nemulțumiți de mirosul urât și poluarea pe care sunt nevoiți să le suporte.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *