27 July 2024
mun. Chișinău

Sezonul căpuşelor, declarat deschis. Cum să ne ferim de aceste insecte care ne pot îmbolnăvi

Primăvara nu ne aduce doar soare, dispoziţie bună şi culoare. Primăvara este anotimpul în care ies din hibernare căpuşele – aceste vietăţi mici şi aparent inofensive, dar care ne pot provoca mari neplăceri.

De obicei, căpușele sunt foarte active în lunile  martie – iunie și septembrie – octombrie. Totuşi, potrivit specialiștilor Centrului de Sănătate Publică din Capitală, în acest an, căpușele au ieșit din hibernare mai devreme, cam pe la sfârşitul lunii februarie.

Căpuşele parazitează pe corpul diferitor rozătoare și animale mai mari, dar viețuiesc şi în ierburile înalte, în parcuri sau păduri. Acestea se găsesc adesea pe șoareci, veverițe și alte mamifere mici, se hrănesc cu sângele lor, însă nu le provoacă niciun rău. În schimb, pot provoca boli serioase atunci când ajung la oameni. Cea mai răspândită boală transmisă de căpuşe este borelioza. Anul trecut, în Capitală, au fost înregistrate 73 de cazuri de îmbolnăvire, în scădere faţă de 2015.

Cum se manifestă boala şi cum scăpăm de ea

În cazul în care o căpuşă a intrat sub piele, pot apărea simptome caracteristice gripei sau altor infecții respiratorii acute, cum ar fi febră, frisoane sau dureri musculare. De asemenea, pot apărea tulburări de comportament sau confuzie. De cele mai dese ori, persoana infectată cu borrelia nu dă atenția cuvenită acestor semne și peste o perioadă boală progresează, afectând sistemul cardiovascular. Un simptom mult mai evident este apariţia unei umflături, care poate atinge un diametru de cinci centimetri. Dacă aveţi toate aceste simptome este cazul să vă adresaţi urgent medicului infecţionist, care va extirpa căpuşa şi va administra tratamentul, care constă din antibiotice.

Pentru a nu lua boala ar fi bine să evităm, în această perioadă, zonele cu tufişuri, pădurile sau parcurile. Iar pentru că acest lucru este practic imposibil, medicii recomandă să folosim un spray împotriva insectelor şi să purtăm haine deschise la culoare, pentru a putea vedea dacă a sărit vreo căpuşă pe noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *