22 June 2024
mun. Chișinău

Un nou program național de însănătoșire a populației

kids-and-first-aidÎn fiecare a doua instituție preuniversitară vor fi create, până în 2020, Şcoli de promovare a sănătății, iar în universități urmează să fie instituit cursul opțional „Modul sănătos de viață”. Noile prevederi sunt prevăzute în Programul național pentru promovarea sănătății 2016-2020. Documentul a fost aprobat la ședința de miercuri a Guvernului. Strategia are drept scop prevenirea și reducerea numărului cazurilor de îmbolnăviri cu maladii netransmisibile, dar și promovarea activității fizice și a sportului în rândul minorilor și adulților.

Programul mai prevede că, în următorii patru ani, în spitale vor fi formate așa-zise şcoli de instruire a pacienților despre prevenirea și controlul bolilor de care suferă. Printre beneficiari se vor număra femeile gravide, pensionarii și bolnavii de diabet.

first-aid-carersPentru implementarea celui de-al treilea Program național de sănătate, statul va aloca, până în 2020, aproximativ 140 de milioane de lei. Cei mai mulți bani, 30 de milioane de lei, vor fi cheltuite pentru elaborarea și realizarea strategiilor de comunicare privind promovarea alimentației sănătoase și a activității fizice. Alte aproximativ 15 milioane de lei urmează să fie alocate pentru promovarea modului sănătos de viață în presă și pentru realizarea spoturilor educative în acest sens.

Implementarea Programului va fi asigurată de un Consiliu național de coordonare a activităților de prevenire a bolilor netransmisibile.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în Moldova, aproximativ 70 la sută dintre decesele premature ale adulților sunt cauzate de modul nesănătos de viață din adolescență și tinerețe.

Studiile OMS mai arată că, în țara noastră, 10 la sută dintre adulți nu practică activitatea fizică zilnic, iar fiecare al doilea moldovean este supraponderal. De asemenea, 48 la sută dintre bărbați și opt la sută dintre femei sunt fumători activi, iar 75 la sută dintre moldovenii care au între 16 și 55 de ani consumă alcool.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *