6 May 2024
mun. Chișinău

Starea de sănătate a fetiței mușcată de câine se îmbunătățește

20160713_111132Fetița de șapte ani din UTA Găgăuzia, care a ajuns la spital cu cinci coaste rupte și brațul stâng smuls, după ce a fost mușcată de câinele familiei, și-a revenit din șoc, iar starea ei de sănătate nu mai este în pericol. Mai mult, medicii au reușit să-i salveze brațul. Totuși, rănile adânci pe piept și spate o vor ține încă cel puțin două luni pe patul de spital. Suferințele Iuliei nu se vor încheia curând. O așteaptă o perioadă de întremare grea și de lungă durată.

Incidentul nefericit a avut loc acum două săptămâni. Copila a vrut să iasă în stradă, iar câinele de rasă s-a năpustit asupra ei și apoi și-a înfipt colții în umărul stâng. Asta deși animalul nu manifestase vreodată agresivitate, iar fetița era obișnuita să se joace cu el. Vecinii au fost cei care au salvat copilul din ghearele morții.

Minora se află acum sub supravegherea unei echipe de medici de la Institutul Mamei și Copilului, condusă de șefa Clinicii de chirurgie pediatrică „Natalia Gheorghiu”, academicianul Eva Gudumac.

20160713_115349
Foto: Eva Gudumac

Doctorul a menționat pentru e-medicina că: ”Primele zile de la internare au fost cele mai complicate. Fetița era în stare de șoc. Nu reacționa. Rănile erau profunde, mari cât pumnul, pline cu păr de câine și bucăți din oase. Animalul i-a strivit cinci coaste, omoplatul, mușchii. Viața copilei era în pericol nu doar din cauza rănilor adânci, ci și a plăgilor infectate. Am depistat în sânge trei microbi. Am inițiat terapia cu antibiotice. În același timp, am aplicat două terapii moderne de curățare a sângelui de impurități, ultrafiltrarea și plasmafereza. Aceasta presupune și transfuzii de plasmă, câte 300 de mililitri pe zi”.

Curățarea rănilor și aplicarea multiplelor pansamente vor dura aproximativ două luni. Procedurile sunt anevoioase și costisitoare. După vindecarea plăgilor, fetița va fi supusă intervențiilor chirurgicale. Operațiile vor fi complicate, deoarece medicii vor trebui să restabilească articulații și oase rupte.

Între timp, copilul are nevoie de donatori de sânge. Svetlana Ianulova, mama Iuliei ne-a spus că: „ Zece persoane  sunt disponibile să doneze sânge, dar nu e suficient. Și alimentația Iuliei reprezintă o problemă pentru mine. Ea refuză mâncarea pregătită în spital și sunt nevoită sa-i cumpăr bucate din cafeneaua din preajmă. Cheltuielile pentru tratamentul de reabilitare sunt și mai mari”.

Iulia va rămâne în secția de reanimare a IMC până la vindecarea completă a rănilor. Potrivit medicilor, la această etapă este important ca pacienta să nu contracte alte infecții, care ar putea să-i agraveze starea de sănătate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *