25 April 2024
mun. Chișinău

Vaccinarea împotriva gripei s-a încheiat

Ministerul Sănătății anunță finalizarea campaniei de vaccinare împotriva gripei sezoniere. În total, 170 400 de persoane, care fac parte din diverse categorii de risc sporit de îmbolnăvire, au fost imunizate cu vaccin antigripal, din cele 200 de mii de doze donate țării noastre de ,,The Task Force for Global Health” din SUA. Alte 29 600 de doze de vaccin au fost repartizate în regiunea transnistreană.

Printre persoanele care au beneficiat de vaccinul Influenza Vaccine (Split Virion), Inactivated se numără:

  • 4 595 de copii cu maladii cronice (646 cu astm bronșic, 2 083 cu insuficiență renală, hepatică, respiratorie și cardio-vasculară, 268 cu diabet zaharat, 1 362 de bolnavi de tuberculoză sau contactați din focarele de TBC etc.);
  • 113 753 de adulți cu maladii cronice, 69 566 care suferă de insuficiență renală, hepatică, respiratorie și cardio-vasculară, iar 33 141 de diabet zaharat;
  • 26 742 de angajați ai instituțiilor medico-sanitare publice.

De asemenea, au fost vaccinați angajații Ministerului Afacerilor Interne, ai Poliției de Frontieră, Serviciului Vamal de la punctele de trecere a frontierei, Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, precum și reprezentanții administrației publice locale și centrale.

Ministerul Sănătății a inițiat Campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere în data de 15 decembrie 2016.

Vaccinarea antigripală contribuie esențial la reducerea riscului apariției formelor severe de boală, a numărului îmbolnăvirilor, vizitelor la medici, pierderilor zilelor de muncă sau de studii, precum și prevenirea spitalizării și deceselor cauzate de gripă.

În perioada campaniei de vaccinare antigripală nu au fost raportate cazuri de complicații sau reacții indezirabile acestei proceduri. De asemenea, nicio persoană vaccinată împotriva gripei nu s-a ales cu această maladie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *